Despre mine

Fotografia mea
str. Horea nr.7, ap. 4, Satu Mare, Romania
Email : danvio02@gmail.com, Vodafone : 0720109345, Orange : 0742700810, www.mediatorsm.blogspot.com ID Skype : mediatordanciu

04.10.2010

A trai din mediere

Stimati colegi si viitori colegi,

Suna interesant si aproape imposibil, dupa cum s-a exprimat un coleg de-al nostru, ca in Romania sa traiesti din mediere. Am intrat pe un forum de aproximativ 800 de mediatori autorizati si asa am aflat ca nu se stie de altcineva sa mai faca asta. Desi prima data m-am bucurat, dupa aceea am realizat ca nu e normal. Un alt coleg de la Onesti m-a sunat azi si mi-a spus ca si el doreste sa faca doar mediere dupa ce a citit cele scrise de mine. Bravo lui. I-am dat cateva idei si am ramas sa tinem legatura. In rest tacere deplina.
Imi dau seama ca nu este in regula si stiu ce nu este in regula. Nu vreau sa dau vina pe nimeni dar nu e ok ca unii si dupa poate 2 ani de la curs, si autorizati, sa nu aiba nici macar o mediere. Sau poate una, dar stau si se cramponeaza de actualele joburi de care sunt profund nemultumiti. 
Am sa va spun atunci cate ceva despre experienta mea anterioara autorizarii ca mediator. Poate unii vor deveni interesati. E alegerea lor.
Am lucrat din 1999 vreo 6 ani in consultanta la o companie multinationala, si pot sa va spun ca ma numar printre aceia care am adus acea companie ca lider de piata in Romania, ajungand la nivel de consultant expert si facand parte din "trupele de elita", adica in primi 50 din 2000 de consultanti.
Mai apoi, pentru ca nu m-am invatat minte, am lucrat 4 ani in management , la 2 multinationale unde la una am reusit ca manager performanta, ca in 4 luni sa organizez o armata de 1600 de agenti, pe care i-am instruit si condus in asa maniera, incat am propulsat micutul judet Satu Mare de pe locul 23 din 24 de agentii, pe locul doi ca si cota de piata la nivel national. La cea de doua, am reusit sa deschid si sa pornesc o agentie la Satu Mare de la 0.  Companie era de mai multi ani in Romania si nu a reusit acest lucru, desi avusese mai multe incercari. Cred ca asta spune ceva.
De fapt, profesia mediatorului tocmai in asta consta. In arta de face imposibilul sa devina posibil.
In seara asta am trimis 2 propuneri d-nei Presedinte a Consiliului de mediere, ca sa le discute cu membrii Consiliului de mediere si in cadrul Comisiei Permanente. Aceste propuneri se refereau la :

1. Sa se aleaga de catre mediatorii din fiecare judet un reprezentant local care sa mentina legatura permanenta cu Consiliul de mediere si in limita unor atributii  stabilite de acesta, sa monitorizeze si sa raporteze activitatea din zona lui. Si bineinteles sa apere interesele mediatorilor autorizati si profesia de mediator. 
Cred ca este necesar acest lucru dat fiind ca s-a cam pierdut legatura dintre Consiliul de mediere si mediatorii autorizati, iar asta nu va avea efecte benefice in viitor. Vocea noastra trebuie sa se auda Consiliul de mediere.

2.Sa initieze semnarea unui protocol cu Ministerul de Justitie pentru ca acesta din urma sa dispuna alocarea cu titlu gratuit, a unui birou de informare despre mediere in fiecare sediu de Judecatorie si Tribunal, unde mediatorii sa se organizeze si sa faca prin rotatie servicu de informare gratuita a justitiabililor cu privire la mediere.
Activitatea de informare nu o putem lasa doar pe umerii instantelor ci trebuie sa ne-o asumam. Instantele nu pot sa faca decat informare sumara, si nici nu au interesul iar in ceea ce priveste indrumarea , unde sa-i indrume pe oameni? 
Asta ar avea si un efect benefic , in sensul ca instantele ar avea unde sa indrume, mediatorul de serviciu facand informarea si in acest fel stabilind relatia de incredere cu cei care vin la informare, existand sanse ca acestia sa si mearga in mediere. Va las pe voi sa duceti logica mai departe...

In ceea ce ma priveste pe mine si cu ce as putea sa ajut mediatorii autorizati este ca as putea sa organizez, atunci cand nu fac mediere, sesiuni de training, in care pe cei care doresc sa-i consiliez cum sa faca eficient activitatea de informare, cum sa-si aduca parti in mediere, cum conduca medierea in asa fel ca partile sa ajunga la un acord, cum sa rezolve partea financiara. Asta putem s-o stabilim impreuna si numai daca doriti. Sunt dispus sa ma deplasez in fiecare resedinta de judet si sa ii sprijin pe cei are doresc. Si doar la solicitarea voastra. Detaliile le stabilim impreuna si sunt convins ca dupa o asemenea sesiune veti vedea cu totul altfel lucrurile. Eu am lansat propunerea mea , decizia va apartine.

Cu stima,

Viorel Danciu - mediator Satu Mare




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu