Despre mine

Fotografia mea
str. Horea nr.7, ap. 4, Satu Mare, Romania
Email : danvio02@gmail.com, Vodafone : 0720109345, Orange : 0742700810, www.mediatorsm.blogspot.com ID Skype : mediatordanciu

20.10.2010

Incompatibilitate

Titlul acestui articol este inspirat de faptul ca, in urma unei analize atente si pertinente pe care am facut-o cu privire la profesia de mediator, ar trebui ca acest lucru, incompatibilitatea, sa fie stipulata in legea noastra. 
Profesia de mediator nu numai ca trebui sa fie, dar si este incompatibila cu alte profesii cum ar fi avocat, notar, executor judecatoresc si altele asimilate "sistemului".
In principiu, pentru ca in nomenclatorul profesiilor liberale este precizata distinct, cu cod distinct si de asemenea pentru ca pregatirea si experienta mediatorului nu se suprapune deloc pregatirii necesare pentru avocatura sau alte profesii asimilate sistemului juridic. Pot sa spun fara a gresesc ca pregatirea mediatorilor nu are nimic comun cu sistemul de justitie.
Discutam acum cateva zile cu un coleg mediator din tara care imi explica cu patos ca nu se poate ca acordul partilor sa fie validat de catre instanta, ca singurul care poate sa faca acest lucru este notarul. L-am rugat sa se uite mai atent pe legea noastra unde se specifica foarte clar cine poate valida un acord de mediere. Sigur ca si notarul poate asta, dar la notar lucrurile se complica putin fiindca acesta trebuie sa mai redacteze si el inca odata acordul dintre parti, bineinteles cu taxele de rigoare. Varianta prin instanta este mai ieftina pentru parti, si are exact acelasi efect. I-am explicat colegului ca  validarea acordului este la latitudinea partilor, nu mai este problema noastra. Noi doar trebuie sa-i informam cu privire la acest aspect si ei au libertatea sa aleaga. Am inteles ca biroul acestuia functioneaza pe langa un cabinet de avocat. Mi-am dat seama de unde vine neintelegerea.
Sunt foarte multi avocati care pur si simplu nu inteleg si nici nu au cum sa o faca. Si mai ales daca au devenit si mediatori, lucrurile se complica. In facultate si mai pe urma, nu au studiat nici o disciplina necesara in mediere.
Ma pun in pielea lor si imi dau seama ca este foarte dificil sa te confrunti cu o mare dilema : azi ce o sa fiu, avocat sau mediator. Amandoua nu se poate. Trebuie sa ia o decizie. Chiar daca vor reusi, desi ma indoiesc, sa asimileze profesia de mediator cu cea de avocat, asa cum se intentioneaza, dilema nu dispare. Principiile si codul de conduita pe care functioneaza medierea sunt total diferite de cele ale avocatilor. Ei stiu foarte bine acest lucru, fiindca au incercat de cand s-a facut primul program pilot la Craiova finantat de Ambasada SUA, si nu au reusit. Efortul de a asimila profesia de mediator este unul in van si fara efecte fiindca tot nu vor reusi sa faca mediere, ci doar o vor bloca. Sau vor incerca sa o faca.  Abilitatile necesare unui mediator nu sunt deloc identice cu abilitatile necesare unui avocat, sau orice alta profesie din sistemul judiciar. Si aceste abilitati nu se studiaza in nici o facultate de drept. Nici nu mai vorbesc de aplicarea lor in practica.
De altfel si prevederea din legea noastra cu privire la semnarea contractelor si incasarea onorariului pentru sedinta de mediere inainte de sedinta de mediere, m-a facut sa inteleg ca aceasta formulare este opera unor avocati deveniti mediatori. Asta pentru simplul motiv ca avocatii incaseaza onorariile avocatiale inainte si au crezut ca asa trebuie sa fie si la mediatori. Si stiu ei de ce. Si stim si noi.
Din proprie experienta, in mediere acest lucru este profund gresit. Am ajuns azi la medierea cu numarul 27, si in majoritatea covarsitoare a cazurilor am discutat problema financiara la sfarsit. Poate sa para ciudat, dar asa stau lucrurile si nu am avut nici o problema. Problema financiara sau a onorariului mediatorului poate sa fie un factor de stress pentru cel putin una din parti si poate sa duca de la bun inceput la blocaj si esuarea medierii. Mediatorul trebuie sa se asigure ca nici un factor de stress sa nu afecteze sau sa altereze procesul de mediere. Si onorariul poate sa fie unul dintre cele mai importante piedici. Sigur ca munca mediatorului trebuie rasplatita, dar cand deja exista si acordul, lucrurile sunt mult mai facile, si negocierea asupra aspectului financiar este mult mai usoara. Oamenii stiu deja pentru ce platesc !  Au avut ocazia sa te vada cum lucrezi, au inteles si au deja incredere deplina. Restul sunt formalitati. 
Asociatia din care facea parte colegul de care va spuneam aniversa 5 ani de existenta. L-am intrebat cate medieri a avut. Mi-a raspuns 13. Probabil in ultimii 2 ani. Eu am avut 27 in ultimele 3 luni. Intelegeti diferenta ?
Si de unde vine incompatibilitatea ?

Viorel Danciu - mediator




4 comentarii:

  1. Cititi va rog Statutul profesiei de avocat si veti obeserva ca avocat=mediator, de exemplu la divorturile prin acord putea asista ambele parti ... Profesia de mediator o gasesc artificial creata, doar pentru a "externaliza" o parte din prerogativele avocatului. Daca un mediator face o mediere in instanta, un avocat nu poate face o tranzactie ???

    RăspundețiȘtergere
  2. In toata legea care defineste statutul avocatilor cuvantul mediere apare doar o singura data. Asta e un prim aspect. Al doilea este ca daca toti avocatii sunt si "mediatori" cum se face ca avem 4 milioane de procese in instante. Ma intreb ce au mediat avocatii ? Faptul ca se presupune ca scrie undeva in legea avocatilor cuvantul mediere nu inseamna deloc ca ei si sunt asta. Ca sa fii trebuie sa faci medieri. Tranzactia nu este totuna cu medierea. Este doar o negociere simpla. Iar avocatul-mediator nu indeplineste deloc cele trei principii adica al neutralitatii, impartialitatii si confidentialitatea, dat fiind ca e angajat deja daor de una din parti. Asa avocatul mediator trebuie sa ia o decizie, ori avocat ori mediator. Dilema asta ii impiedica ope multi avocati sa faca mediere si plus ca sa fii mediator trebuie sa ai alte abilitati decat cele de avocat. Un alt aspect practic daca vreti este faptul ca tranzactiile sunt purtatoare de taxe de timbru pe cand acordurile in mediere nu. Faceti socoteala.

    RăspundețiȘtergere
  3. SUNT MEDIATOR SI LUCREZ LA O MARE COMPANIE INTR-UN COMPARTIMENT TEHNIC.POT EFECTUA MEDIERI INTRE COMPANIA LA CARE LUCREZ SI TERTI.

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca era o intrebare, raspunsul este NU. Mediatorul trebuie sa fie neutru si impartial, ori daca lucrezi la una din parti , nu poti indeplini aceasta cerinta.. Cel mai corect este sa apelezi la un coleg mediator care nu are nici un fel de legatura cu nici una din parti.

    RăspundețiȘtergere