Despre mine

Fotografia mea
str. Horea nr.7, ap. 4, Satu Mare, Romania
Email : danvio02@gmail.com, Vodafone : 0720109345, Orange : 0742700810, www.mediatorsm.blogspot.com ID Skype : mediatordanciu

16.10.2010

Despre siguranta si risc

Este firesc ca toti sa ne dorim sa traim in siguranta, iar nevoia de securitate si siguranta este una dintre nevoile de baza ale omului. Dar oare e bine?
Mi-am pus de multe ori intrebarea asta si de-a lungul carierei mele profesionale, am facut de cateva ori greseala sa ma cred iin siguranta. Spun greseala fiindca a fost intr-adevar o greseala. Timpurile si sistemul in care traim mi-au aratat ca este o greseala sa te crezi in siguranta. Si sunt convins ca multi imi dau dreptate.
Sistemul si societatea in care traim este in continua schimbare si pe cale de consecinta si noi suferim schimbari majore. Sigur prima reactie, fireasca, la schimbare este cea de opunere. Numai ca schimbarea este ca un tren care sta in gara, gata de plecare. Unii din cei de pe peron se urca in tren, altii se gandesc daca sa se urce sau nu, iar unii se pun in fata trenului..... Care credeti ca sunt mai castigati?
Date fiind vremurile pe care le traim siguranta este de fapt adevaratul pericol. Si stiti de ce? Pentru ca atunci cand traiesti sau ai impresia ca esti in siguranta, si nu se poate intampla nimic, mintea devine lenesa si nu mai obisnuieste sa caute solutii. Iar cand trece peste tine schimbarea inevitabila, nu esti decat cel care s-a pus in fata trenului sau ramai pe peron.
Sistemul a creat falsa impresie de siguranta si acum nu mai poate sa faca fata schimbarilor care vin tot din vina sistemului. Consecintele deja se vad si se simt.
Ce e de facut in asemenea situatie? In primul rand trebuie sa-ti pui mintea amortita in miscare si sa intelegi ca a nu face nimic nu mai este o solutie. Lipsa de implicare si comoditatea duc exact la ce aratam mai sus. Nestiinta si comoditatea nu mai sunt o scuza. Si atunci trebuie sa schimbi ceva. Poti incepe cu tine insuti. Asta in primul rand. Pe urma sa-i ajuti si pe altii sa faca aceasta schimbare. Nu e usor. dar cine a zis ca trebuie sa fie.
Stiti povestea cu Adam si Eva si marul. E o poveste frumoasa si interesanta. Ce bine era, zic unii daca am fi fost si acum in rai fara nici o grija. Dar cred ca Creatorul nu asta a vrut. Mai ales ca se spune ca ne-a facut dupa chipul si asemanarea lui. Pai si atunci nu trebuia sa ne comportam la fel? Sa facem ceva , sa cream si nu sa stam in siguranta. 
Ni se spune ca spre asta trebuie sa tindem, sa ajungem in rai unde nu vom mai avea nici o grija. Imi vine sa rad cand ma gandesc ca toata experienta si viata noastra acumulata sa fie doar pentru a nu face nimic dupa aceea. Interesant, nu?
Cred ca Creatorul ne-a facut asa cum suntem pentru ca stie de ce suntem capabili, iar omul va pot spune cu certitudine, este capabil de lucruri inimaginabile.
Dar pentru asta trebuie sa iti asumi riscuri, sa faci sacrificii, sa creezi, sa lasi in urma ta ceva si sa te pregatesti pentru urmatorul pas in evolutie. Adica sa fii in stare sa faci mai mult, nu sa stai sa nu faci nimic. Ganditi-va ca avem un univers intreg la dispozitie...
Sigur unora le e frica, dar cum spuneam intr-un alt articol al meu, frica te tine pe loc. Este cel mai mare si mai greu obstacol de trecut. Dar este un obstacol pe care doar noi il punem in calea noastra. Aceia care reusesc sa treaca de acest "zid", sunt cei care au succes si fac lucruri.
Mai sunt si cei care va vor spune ca nu are rost, ca e greu, ca e imposibil sa reusiti, ca fara ei nu se poate, va pun piedici.. Aceia va mint. Totul sta in puterea voastra. Orice obstacol poate fi trecut. Trebuie doar sa vi-o doriti suficient de mult.
Chiar daca a-ti riscat si pe moment poate sa para ca a-ti pierdut, lucrurile de fapt nu stau asa. Si a pierde ca si a castiga face parte din viata. Cum ti-ai da seama ca ai castigat daca nu stii ce inseamna a pierde si viceversa. Totul e relativ si depinde la ce te raportezi. Nu exista castig absolut dupa cum nu exista pierdere absoluta. Fiecare situatie are si parti bune si mai putin bune. Castigul te poate face mai sigur tine dar in acelasi timp si mai expus greselilor. Pierderea te face in schimb mai prudent si esti deja mai castigat. Frumos, nu-i asa?
Spun aceste lucruri pentru ca aceia care au ales sa devina mediatori , in fapt,  intra pe un teren total virgin, arhinecunoscut. Nu trebuie sa va fie frica , intrati cu curaj si nu va lasati pacaliti de unii sau altii care incearca sa va faca sa credeti ca nu puteti sa faceti asta. Nimeni nu va poate impiedica. Asa zisele asociatii de mediatori nu fac decat sa ne dezbine si sa creeze impresia ca daca au semnat un protocol cu o instanta doar asa veti putea face mediere. Ce se intampla cand in aceeasi locatie apar 2,3,4,5...10 asociatii, care incheie protocol cu instantele? Incepe razboiul intre noi? 
Culmea e ca deja unele se razboiesc intre ele, cu Consiliul de mediere, cu instantele, dar inca mediere nu prea se face. 
Am auzit cu surprindere a intr-o oarecare asociatie au exclus sau urmeaza sa excluda cativa mediatori din asociatie pentru ca nu si-au platit cotizatiile. M-a pufnit rasul. De parca aia saracii erau vinovati. Eu as pune intrebarea ce a facut Asociatia pt ei pana acum, ca taxa de inscriere si cotizatiile s-au platit. I-a invatat Asociatia ceva , ca mediatorii din asociatie sa faca efectiv mediere si sa faca bani din asta? I-a invatat cum sa traiasca doar din mediere si apoi sa le ceara cotizatii? Ma intreb ce fac conducerile de asociatii in intervalul intre sedinte? Numara cotizatiile si se gandesc la inca o taxa pe bietul mediator, cumva? 
Trebuie sa fac precizarea ca acea asociatie este condusa de o fosta magistrata ( ca multe asociatii asemanatoare), si care are pretentia ca mediatorii sa i se adreseze cu Dna judecator. Tare, nu?
Dar inca medieri nu s-au prea facut doar sedinte unde se trateaza la nivel teoretic diferite situatii ipotetice. Cum ar fi, ce ar trebui sa facem daca....
Pot sa va spun ca protocoalele cu instantele nu au absolut nici o relevanta, mai ales in localitatile unde deja sunt mai multe asociatii. Nu asta este rolul asociatiilor, si este gresit inteles. Ele au aparut doar ca sa "marcheze" terenul din cate am observat, si nu pentru ai spijini pe mediatori, ci doar pentru ai taxa, dupa modelul barourilor de avocati.
Fratilor suntem total independenti. Faceti bine si bucurati-va de independenta voastra si folositi-o in mod util.
E greu la inceput, dar nu trebuie sa va fie teama. Cei care nu dispuneti de capital, "asociati-va" cate 2-3 inchiriati un birou si apucati-va sa faceti informare. Nu trebuie sa vina nimeni sa va spuna ce si cum sa faceti. Stiti foarte bine ce aveti de facut, trebuie doar sa aveti curajul sa o faceti. Nu aveti cum sa gresiti.
Spor la treaba.

Viorel Danciu - mediator

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu