Despre mine

Fotografia mea
str. Horea nr.7, ap. 4, Satu Mare, Romania
Email : danvio02@gmail.com, Vodafone : 0720109345, Orange : 0742700810, www.mediatorsm.blogspot.com ID Skype : mediatordanciu

04.10.2010

De ce am ales sa fiu mediator ?

Stimati colegi,

De ce am ales a fiu mediator ?
Asta cred ca este cea mai importanta intrebare la care trebuie sa raspunda fiecare dintre noi. Sigur ca motivatiile pot fi foarte diferite dar in esenta de corectitudinea raspunsului depinde sansa de reusita in aceasta profesie a fiecaruia dintre noi.
N-am sa fac presupuneri despre motivatiile altora fiindca s-ar putea sa gresesc, dar cred ca trebuie sa fim sinceri cu noi insine si sa dam raspunsul corect la intrebarea de la inceput. Si daca veti avea curajul sa dati raspunsul corect, veti realiza si de ce la fiecare dintre noi, in mod direct si personal, functioneaza medierea,  suntem potriviti pentru a fi mediatori sau nu. Este o profesie care nu se potriveste oricui si asta probabil ca a-ti inceput sa constatati. Fata de numarul celor care s-au autorizat, numarul celor cursati cred ca este cel putin dublu. 
Am aflat, prima data cu surprindere si bucurie ca se pare ca sunt primul mediator din tara care afirma si chiar traieste doar din mediere, si nu din cursuri sau programe de formare. Asta a fost primul impuls sa ma bucur, dar mi-a trecut repede, si m-am intristat fiindca am realizat ca desi suntem deja cred ca peste 1000 autorizati, nu am cifra exacta, sunt singurul care am avut curajul sa fac acest lucru, sau cel putin asa pare.
Intr-adevar trebuie o doza de curaj si siguranta de sine ca sa poti face acest lucru. Si as vrea sa va spun ceva. Ca totul tine si de mentalitatea voastra si cat de mult sunteti dispusi sa v-o schimbati. Da, da , a-ti inteles bine, voi trebuie sa va schimbati in primul rand mentalitatea si pe urma sa cereti celorlalti sa si-o schimbe.
Fiindca in acest moment mediatorul asta trebuie sa faca, sa lucreze la a schimba mentalitati. Dar, doar daca a facut-o el prima data aceasta schimbare. Nu asteptati sa se schimbe ceilalti daca voi nu a-ti facut-o. Asteptati degeaba.
Si oamenii ne judeca si au dreptul sa o faca, fiindca ei sunt cei care platesc. 
Sigur, ca unii vad multe piedici in calea medierii incepand de la cele legislative, Consiliul de mediere pana la avocatii si judecatorii care nu sunt de acord cu medierea si mediatorii.
Dati-mi voie sa nu fiu de acord. Stiti care sunt cele mai mari piedici in calea medierii si a mediatorilor ?
Cele pe care noi ni le punem.  Cele mai mari piedici sunt de fapt niste ziduri pe care le ridicam in jurul nostru atunci cand spunem: 
- nu cred ca o sa mearga
- nu stiu cat sa cer
- romanii nu stiu ce inseamna medierea
- avocatii nu ne iubesc
- judecatorii nu ne ajuta
- cum sa ma las de locul de munca ?
- castig ceva putin da sigur
- m-am gandit sa fac mediere dupa orele de program
- astept ca medierea sa fie obligatorie
- astept ca actele incheiate la mediator sa fie titluri executorii
- eu nu ma vad stand de vorba cu oamenii pe holul instantei.

si lista ar mai putea continua. Suna cunoscut ?

Deci stimati colegi, asa e ca doar noi ne punem aceste piedici ? Cum ar fi daca a-ti gandi asa:

- sunt convins ca medierea functioneaza
- trebuie sa informez macar 3 oameni pe zi despre mediere
- ma concentrez doar pe mediere si pe nimic altceva
- fac tot ce-mi sta in putinta sa promovez medierea
- stapanesc bine procedura de mediere

Incercati si veti vedea.
Ce pot sa va spun e ca totul depinde doar de noi. Nu de altcineva. Sigur ca vor aparea suparari, invidii, bete in roate. Astea sunt inerente oricarei schimbari si trebuie sa fiti psihic pregatiti pentru asta. La orice schimbare , la orice modificari, reactia fireasca este aceea de respingere. Nu este un drum asezat si lin. Este greu dar frumos. N-aveti idee ce statisfactie am cand dupa lupte grele care dureaza si de  ani de zile, partile ajung in fata mea  la un acord, in maxim 2 ore. 
E si adevarat ca nu se va intampla repede ca avocatii si judecatorii sa fie prietenii sau partenerii nostri, dar ei nu pot sa ne impiedice sa ne facem treaba. Si partea frumoasa e ca doar oamenii pot decide unde vor merge. Aici vor trebui si judecatorii sa se obisnuiasca cu ideea ca oamenii pot ei hotara in ceea ce priveste problemele lor si nu doar un judecator. Se pare ca nu prea le place chestia asta. desi prin toate instantele am vazut pe la aviziere anunturi ca judecatorii sprijina medierea. Mda, asa o fi... Dar ca sa se intample ca oamenii sa aiba incredere in noi , ceea ce trebuie sa facem noi este INFORMAREA oamenilor cu privire la mediere, avantajele si beneficiile medierii. De aici porneste totul.
Restul e cancan.

Viorel Danciu - mediator Satu Mare






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu