Despre mine

Fotografia mea
str. Horea nr.7, ap. 4, Satu Mare, Romania
Email : danvio02@gmail.com, Vodafone : 0720109345, Orange : 0742700810, www.mediatorsm.blogspot.com ID Skype : mediatordanciu

07.02.2014

Codurile penale.....CdM... şi nu numai.

Au intrat în vigoare noile coduri penale... şi nu numai... Spun asta, pentru că sunt în vigoare şi alea vechi....iar acum e maaare bătaie de cap în aplicarea codurilor, după criteriul care o fi mai favorabil onor infractorilor. 
Dar e bătaia de cap a celor care trebuie să le aplice, respectiv a organelor judiciare, parchetelor, instituţiilor anticorupţie şi, bineînteles justiţia noastră cea de toate zilele. Va dura ceva vreme până când cei amintiţi mai înainte, se vor obişnui cu jonglatul între coduri. Când te gândeşti că sunt o grămadă de dosare, dintre care multe au vechimi chiar de până la 5 ani, încă nesoluţionate, vă cam daţi seama ce veselie va fi... N-aş vrea să fiu în pielea lor, la ce volum de muncă îi aşteaptă. Şi vorbim de milioane de dosare, în condiţiile în care conform statisticii, 1 din 5 români face obiectul sau e parte a unui dosar penal... sau chiar mai multe.
Acuma toate bune şi frumoase, fiindcă rezolvarea unui asemenea număr imens de dosare, stând cu 4 coduri în faţa, 2 penale şi 2 de procedură penală, necesită o forţă serioasă de muncă, ceea ce a şi dus, aşa cum vă imaginaţi, la suplimentarea personalului cu sute de magistraţi , grefiere şi tot calabalâcul necesar. Toate acestea stimaţi colegi, urmează să se întâmple în viitorul nu foarte îndepărtat.  
Ca noutate, ceea ce mă interesează pe mine şi pe colegii mediatori, este faptul că în noile coduri medierea capătă alte dimensiuni şi este precizată în mod clar ca metodă de soluţionare a dosarelor penale, acolo unde desigur se poate. E un fapt pozitiv, iar alte profesii juridice sunt pe cale sa piardă şi acest monopol. Sau cel putin aşa pare la prima vedere...
Pe civil lucrurile se pare că s-au cam transat.  Deşi CdM-ul a promis că va face marea şi sarea în a aduce 1 milion de dosare în bătătura mediatorilor, cel puţin asa se lăuda astă vară preşedintele CdM - avocat Dorin Bădulescu (cum îi place să se recomande), uite că milionu de dosare stă bine merci la păstrare tot acolo unde era si până acuma, în portofoliul instanţelor. Şi creşte de la o zi la alta.....
Ok, am inteles că nu pot să mai facă nimic în această privinţă fiindcă a fost mai important pentru membrii CdM să-şi negocieze prelungirea mandatului actual fără acceptul mediatorilor, decât să păstreze atuurile si avantajele mediatorilor din lege, care aduceau de lucru în birourile de mediator, preferând apoi să-şi mascheze neputinţă, aruncând fumigene pe la diferite posturi şi să ne povestească de nu ştiu ce strategii , cică până în 2020. În mandatul de 2 ani au lăsat în pragul dezastrului o întreagă profesie care credea în poveştile cu milionu de dosare, care ar fi urmat după 1 august 2013 să ajungă în mediere. Mii de oameni creduli au depus eforturi, au investit bani, s-au (de)format şi s-au autorizat, crezând că vor avea de lucru.
Dar e un proverb romanesc, din bătrâni şi foarte adevărat... "La pomul lăudat să nu te duci cu sacul... "
După apariţia noilor coduri penale, ceea ce m-a frapat cel mai tare, este faptul că exact la 7 zile de când au intrat în vigoare aceste coduri, când încă nici cei care lucreaza direct cu ele nu ştiu foarte bine ce şi cum, apare un articol în care preşedintele CdM - avocat Bădulescu, anunţă cu surle şi trâmbiţe că....  deja există cursuri de formare continuă a mediatorilor în domeniul... penal. Întâi am crezut că n-am citit eu bine sau că e o greşeală de tipar... dar nu, era exact aşa cum era formulat anunţul.
Stau şi mă întreb ca omul simplu, la ce anume s-or fi gândit cei care au pus deja la punct cursuri de formare continuă în penal pentru mediatori... şi de ce am avea noi, nevoie de pregătire continuă în penal ? Ca să ce ? Ca să facem noi cercetarea penală, să stabilim încadrările faptelor, să stabilim vinovăţiile, să întocmim rechizitoriile şi de ce nu, să stabilim condamnările ?  Eu cred că ar trebui să le spună, nu cursuri de formare, ci cursuri de deformare a mediatorilor în penal... că pe civil au reuşit să deformeze 98% dintre mediatori. Ştiţi de ce spun asta  ? Fiindcă majoritatea mediatorilor, care încă mai au birou, dar nu pentru multă vreme, să nu ne facem iluzii, activitatea lor preponderentă în acest moment. este să emită certificate sau PV de informare pentru sume cuprinse între 10 şi 50 de lei. S-a dezvoltat o adevărată piaţă în ultimele luni, mai precis din septembrie 2013 încoace. Este foarte posibil, mai mult ca sigur ca în curând, chiar se va ajunge ca într-un milion de dosare civile, să existe tot atâtea certificate sau PV de informare la mediator.... fără ca mediatorul măcar să vadă la față reclamanţii din dosare.
Stau şi mă gândesc dacă preşedintele avocat Bădulescu, de fapt chiar asta a şi vrut să spună când s-a referit la milionu de dosare, dar n-am inţeles noi, "fraierii" de mediatori. Sunt mai mult decât convins acum că aşa stau lucrurile.... acuma deeh, e avocat şi ştie sa ne facă din vorbe. Iar acum, ultima lor grijă este ca mediatorii să acumuleze repede repede puncte profesionale şi să-şi achite repejor taxele la CdM.... Le recomand colegilor mei să nu se grabească.... decât sa fim noi dezamăgiţi, mai bine să fie ei. Oricum dreptul de a profesa nu poate fi condiţionat de nici unul din aceste lucruri.
Una peste alta, atâta vreme cât dintre cei  9 membri ai CdM, 8 sunt avocaţi, pardon, unul e notar, cred că singura strategie a lor este ca până în 2020, să dispărem cu toţii din peisajul romanesc... se va spune, mai apoi, în 2020, că deşi s-au depus toate eforturile ca să se implementeze medierea în România, aici nu exista nici o şansă. Chiar şi acum, la 8 ani de la apariţia legii medierii, mai aud astfel de afirmaţii. Cei care afirma asta, toţi provenind din mediul juridic, or fi ştiind ei de ce. Numai câţiva dintre noi mai au puterea,  probabil şi naivitatea, să creadă că  medierea funcţionează sau va supravieţui.
Cunosc că în toate barourile de avocatură din România s-au pus la punct strategii locale şi la nivel naţional ca să facă tot posibilul să se impiedice prin orice mijloace funcţionarea medierii, barouri din care fac parte şi onor membri CdM.. Din pacate, le reuşeste, fiindcă mulţi dintre mediatorii (de)formaţi de scolile de formare, şi care n-au nici în clin nici în mânecă cu această profesie, le dau concursul şi emit fără discernământ documente de informare avocaţilor, pentru ca aceştia să-si vadă mai departe de treaba în instanţă. Bieţii oameni sau justiţiabilii nici nu apuca sa afle ce si cum despre mediere. Află ei doar de la avocat că le trebuie o hârtie de la mediator, dar rezolvă avocatul...... pentru 10 până la 50 de lei, cu mediatorul.  Mda, medierea chiar a devenit ieftină,  stimaţi membri ai CdM, cu concursul nemillocit al vostru, urmând ca în scurtă vreme, să devină o procedură derizorie, la fel ca procedura concilierii.
Aşa ceva numai la noi se poate întampla şi dacă n-am avea "cozi de topor" în CdM, cât şi între mediatori, lucrurile ar sta cu totul altfel.
Acesta este rezultatul şi consecinţele deficienţelor, superficialităţii şi iresponsabilităţii în activitatea şcolilor, aşa zis, de formare ... care apartin în majoritatea lor, tot celor 9 membri ai CdM. Şi care continua, nu să formeze, ci să deformeze oamenii şi realitatea în acest domeniul mediarii. Şi-au creat deja propria castă, în care aproape nimeni nu mai are acces decât cei care au aceleaşi interese ca ale lor. Fie ce-o fi, formarea să meargă.... că de mediere cine naiba are nevoie ?
Vă spun că la această oră, medierea este departe de a se putea spune ca funcţioneaza în România. Ce a început sa funcţioneze, este doar noua "piaţă"  a certificatelor si PV de informare despre mediere. E drept, că e mai uşor şi fără bătaie de cap, atât pentru mediator. cât şi pentru avocat. Nu mai zic de justiţiabil şi justiţie.... Dacă mediatorii formaţi,  ar fi persoane cu coloană vertebrală şi caracter integru. nu s-ar fi ajuns aici.... Dar asta au (de)format formatorii, asta avem şi cu asta defilăm.... 
Consider că după experienţa de 2 ani şi ceva, iar unii dintre ei chiar mai mult de atat, membrii actuali ai CdM nu au nici viziunea şi nici capacitatea necesară pentru a schimba ceva în bine pentru această profesie. Ar fi fost bine pentru ei, şi pentru mediatori, să se fi retras atunci când au avut ocazia, respectiv la 12.12.2013, când le-a expirat mandatul de 2 ani conferit de mediatori. 
Dar nici o problemă, fiindcă pot să le spun că, de bine de rău, încă există oameni în această profesie care sunt atenţi la ce se întâmplă şi care reuşesc să traiască din această profesie cu toate piedicile care există şi cu tot mediul defavorabil care li s-a creat, oameni care nu vor lăsa ca această profesie să cadă în derizoriu, fiindcă pe aceasta direcţie suntem acum, cu concursul nemijlocit al domniilor lor, membrii CdM.
În scurtă vreme, urmează ca justiţia să-şi spună cuvântul cu privire la acţiunile membrilor CdM, pe care trebuiau să le întreprindă în ultimele 6 luni, conform legii şi mandatului primit de la mediatori  şi au decis să nu o facă, sfidând întregul corp al mediatorilor.
Îi asigur că nu e o glumă. De asemenea, analizăm cu atenţie dacă există elemente care pot duce la concluzia unor fapte de coruptie, în care acestia s-au asociat...  şi se pare că există.... că tot şi-au afirmat unitatea de "monolit" la Conferinţa naţională, cică, a mediatorilor. O să vedem cum rezistă monolitul când "ciocăneşte" în el, de exemplu.... Parchetul sau chiar ANI.
Sper să găseasca avocați pe măsură, fiindcă mediatori nu prea cred.... chiar şi din aceia cursaţi la un curs de (de)formare continuă... în penal.

Viorel Danciu - mediator autorizat
Preşedintele Asociaţei Mediatorilor Ardeleni

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu