Despre mine

Fotografia mea
str. Horea nr.7, ap. 4, Satu Mare, Romania
Email : danvio02@gmail.com, Vodafone : 0720109345, Orange : 0742700810, www.mediatorsm.blogspot.com ID Skype : mediatordanciu

27.11.2013

Conferinta Nationala... a mediatorilor ?

Asa cum stim cu totii in 28.11.2013 are loc asa zisa Conferinta Nationala....  a Mediatorilor. Spun asa zisa fiindca nu stiu in ce masura, chiar va fi a mediatorilor, incepand de la criteriile de participare, subiectele abordate si cei care vor expune teme de discutie dinainte stabilite. Personal m-am decis sa nu particip dat fiindca, in aceste momente, consider ca actualul CdM nu este in legalitate si a eludat cu buna stiinta drepturile mediatorilor.
Spun acest lucru pentru ca, asa cum trebuia de fapt, CdM-ul ar fi trebuit la acest moment sa organizeze alegeri, conform mandatului primit de la mediatori in 2009.
Ma intreb si eu ce subiecte serioase ar putea fi abordate si sau promisiuni fara acoperire, pe care nu le mai cred nici macar cei care le fac. De ani de zile se solicita o situatie clara a banilor incasati de CdM de la mediatori si nu numai. Ni s-a promis un audit, de care nu se mai stie nimic, CdM transformandu-se intr-o gaura neagra in care se scurg cu nemiluita banii mediatorilor.
De altfel unul dintre criteriile de participare la conferinta este viza legitimatiei de mediator la zi , ceea ce inseamna implicit si achitarea taxelor aferente, pe cale de consecinta majoritatea celor care vor participa probabil ca vor fi cei recenti autorizati. Pentru ca cei mai vechi nu mai au incredere in actualul CdM si pe buna dreptate au refuzat sa mai achite taxele anuale, in conditiile in care cea mai mare realizare a CdM este sa-si dubleze mandatul fara sa obtina si sufragiul mediatorilor asa cum era si legal si moral fata de mediatori.
Personal, nu vad ce are vizarea legitimatiei cu dreptul de a participa la o conferinta, pe care CdM are obligatia sa o organizeze in fiecare an. Anul trecut nu au facut-o....

In mod sigur majoritatea celor care vor expune, probabil  vor spune cat de frumoasa e medierea si ca avem cea mai buna legislatie europeana in domeniu... numai ca problema este ca doar am avut o asemenea legislatie, datorita intereselor individuale dintr-un grup mic, care tinde sa devina o casta, respectiv a celor controleaza de ani buni de zile fenomenul medierii in Romania, fara sa se inregistreze vreo schimbare semnificativa concreta in dezvoltarea acestei profesii. Ba mai mult duplicitatea acestora si refuzul de a pune aceasta profesie pe fagasul normal, a facut sa intram in conflict deschis cu profesiile juridice, facand mai mult rau decat bine. Daca s-ar fi stabilit de la bun inceput asa cum era si normal delimitari clare intre aceasta profesie si altele de sorginte juridica, nu am fi ajuns in situatia ca medierea sa tinda sa devina o procedura derizorie, ca si concilierea, procedura prealabila care, fiind sub controlul profesiilor juridice, a devenit inutila. la fel cum se intentioneaza si cu medierea.

Se pare ca aceasta profesie, desi unii vor afirma contrariul, nu mai apartine mediatorilor, astfel ca devine absurd sa fie denumita conferinta a mediatorilor, mediatorii practic nemaiavand nici un cuvant de spus cu privire la viitorul lor, si asteptand cu din ce in ce mai putina speranta ceva salvator de la CdM. Din pacate, pot sa astepte, fiindca nu se va intampla nimic..
Ar fi un gest de onoare si corectitudine ca CdM sa organizeze alegeri, dar ma indoiesc ca vom avea parte de asa ceva. Oricum, procedura prealabila e declansata, iar la inceputul lunii decembrie vom solicita parerea justitiei cu privire la atitudinea CdM.

Viorel Danciu - mediator
Presedintele Asociatiei Mediatorilor Ardeleni






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu