Despre mine

Fotografia mea
str. Horea nr.7, ap. 4, Satu Mare, Romania
Email : danvio02@gmail.com, Vodafone : 0720109345, Orange : 0742700810, www.mediatorsm.blogspot.com ID Skype : mediatordanciu

17.02.2014

Medierea, la moment de răscruce !

Înţeleg că pe toate forumurile de mediatori, lumea a început să se agite în legătura cu hot 235/25.01.2014 a CdM.... Nu ştiu dacă această agitaţie, la fel ca şi altele, o să folosească la ceva... hotărarea există şi după 31.03.2014 va produce efecte. Timpul este scurt şi vă asigur că nu pe FB vom rezolva problema.
În ceea ce mă şi ne priveşte, în calitate de mediator am iniţiat acţiuni în justiţie la Curtea de Apel Bucureşti pentru a obliga CdM şi pe membrii acestuia să se conformeze mandatului primit de la noi in 2011, respectiv să ne ceara acordul dacă mai doresc un mandat. În acest moment poziţia lor este una înafara mandatului primit şi pentru faptul că, prin manevre abile, au reuşit să-şi dubleze mandatul actual, fără să ceară acordul nostru, am considerat necesar să cerem părerea justiţiei în aceasta problemă, motiv pentru care am demarat o acţiune în contencios pe rolul Curtii de Apel Bucuresti şi care face obiectul dosarului 8423/2/2013. De asemenea, anunţ că am demarat şi alte demersuri care să lămurească unele aspecte cu privire la atitudinea din ultimele luni şi chiar din ultimii 4 ani, ale membrilor CdM, demersuri care le vom face publice la momentul potrivit.
Aş putea spune că această mişcare , cu "infama" hotărâre 235, cum au numit-o unii, nu este deloc în favoarea membrilor CdM, fiindcă ne-au arătat adevărata lor faţă şi adevăratele lor intenţii. Ştiam deja de ceva vreme că nu-i intereseaza deloc de soarta mediatorilor, fiindca dacă stăm şi analizăm, n-am văzut nici măcar o hotărâre menită să impulsioneze medierea, să consolideze şi să stabilizeze profesia. Mai  toate hotărârile sunt emise în sensul protejării pozitiei lor din CdM şi a intereselor câtorva şcoli de formare care aparţin tot domniilor lor. Devine tot mai evident că poziţia de membru CdM şi cea de proprietar de şcoală de formare în mediere, a devenit incompatibilă. Medierea în  Romania, în acest moment se rezumă doar la formare. Şi nu ar fi nici o problemă dacă aceasta ar fi nu doar cantitativa, ci şi calitativă, dar calitatea lasă extrem de mult de dorit, fiindcă dacă de la început cei formaţi nu încep sa dea randament şi să profeseze şi ar confirma calitatea formării, ulterior nici un curs de formare continuă nu mai poate influenţa sau schimba ceva. Eventual, doar bugetul celor implicaţi.
Am constatat că CdM-ul nu mai are de multă vreme vreo legătură cu mediatorii, cam de vreo 3 mandate, fiindcă singurele hotărâri ce le-au emis sunt doar pentru a-si consolida poziţiile atribuite de mediatori sau pe cele din postura de deţinători de scoli de formare. Am văzut reacţia unui membru CdM care vine şi ne spune, culmea, că UE a constatat pregătirea slabă a mediatorilor români şi că în acest context au decis domniile lor că ar fi necesară formare continuă. Păi atunci îi si o intreb: cine i-a format iniţial pe mediatorii slab pregătiţi, după părerea celor din UE ? Nu cumva tocmai dumnealor ? Pai UE, de fapt, vine si constată calitatea slabă a formării şi nu neapărat a mediatorilor, de a căror formare se pare că nu e responsabil nimeni. Iar acuma vin şi ne spun că ne pot forma continuu mai bine decât iniţial.... Nu cred că mai poate să-i creadă cineva.....
Ca exemplu, am văzut un anunţ pentru curs de formare iniţială a şcolii respectivului membru, şi purtător de cuvinte pe deasupra, pentru perioada 16 - 30 februarie 2014.....  deci conform anunţului şi în zilele de 29 si 30 februarie, zile care nu există în calendar, asta ca să inţelegem câtă atentie si "calitate", ca să nu-i spun superficialitate, există la aceste cursuri.....  şi se mai miră că avem mediatori slabi pregătiţi. Pe care, tot ei, vor sa-i formeze şi continuu... În ce ? În a nu putea media ?

Medierea în România NU mai este a mediatorilor.

Consiliul de Mediere ar trebui mai degrabă denumit Consiliul Formatorilor în mediere. Şi chiar nu avem nici o problema cu asta, ar putea să-şi faca unul denumit chiar aşa, dar avem o problema când afirmă că sunt Consiliul mediatorilor, iar acţiunile lor sunt  făţiş împotriva acestora.
Fac un apel la toţi preşedinţii de asociaţii profesionale de a organiza o întâlnire la nivel de conducători de asociaţii pentru a pune la punct un plan de măsuri care să producă o schimbare radicală a medierii în România şi care să aducă medierea unde îi este locul, la mediatori. 
Nu intenţionez să diminuez importanţa formării, dar această componentă a medierii va trebuie regândită si asezată în alţi parametri, care să aibă în vedere în principal calitatea şi nu cantitatea formării.
Doresc ca schimbarea pe care o dorim cu toţii, să se şi întâmple, dar trebuie să înţelegem un lucru simplu, şi anume că această schimbare stă doar în puterea noastră, iar membrii CdM trebuie să înţeleagă de acum încolo că ei sunt la dispoziţia noastră şi nu invers. Că noi suntem aceia care i-am ales să ne reprezinte interesele noastre şi nu pe ale lor sau ale altor profesii, că noi suntem aceia care putem alege când şi cum ne pregătim, chiar şi continuu, iar nu ei sunt aceia care ne obligă să ne formăm. Trebuie să înţeleagă că ei trebuie să ne dea socoteală despre actele şi faptele lor şi să ne pună la dispoziţie toate informaţiile cu privire la gestionarea medierii şi a lichidităţilor financiare pe care le-am pus la dispoziţia lor. Trebuie să înţeleagă că vor răspunde în faţa noastră pentru fiecare gest, act sau faptă pe care au făcut-o în funcţiile cu care i-am investit. Cel puţin până acuma nu au făcut-o în niciun mandat, iar acest lucru trebuie să se schimbe.
Până acum au fost destule discuţii legate de constituirea unui corp profesional şi totul a rămas doar la nivel de discuţii. Un corp profesional nu trebuie să existe doar pe hârtie, fără să doresc să minimalizez efortul colegilor care au muncit la acest obiectiv, ci el trebuie să existe şi în fapt, să fie format din buni profesionişti care să aibă puterea şi ştiinţa să gestioneze destinele acestei profesii. Dar acest lucru nu se va întampla până când nu vom avea printre noi destui mediatori care să traiască din mediere şi să fie implicaţi total în acest domeniu. În condiţiile actuale acest lucru, din păcate, nu este posibil. Ca să devină posibil va trebui să ne implicăm cu toţii. Dacă nu o vom face, lucrurile vor deveni şi mai rele pentru noi. Opţiunea este a noastră şi trebuie să fie şi să se întâmple acum. Nu putem aştepta ca altcineva să vină din afară si să facă lucrurile mai bune pentru noi, fiindcă nu se va întâmpla. 
Acum avem ocazia să demonstrăm si să ne demostrăm că suntem un corp profesional, cu care nu se poate juca nimeni, nici dinăuntru şi nici dinafară. 
Eu personal şi la solicitarea mai multor colegi de-ai nostri am decis să mă implic personal în schimbările care vor urma, motiv pentru care vă cer să fim uniţi, să lăsăm la o parte micile orgolii personale sau profesionale şi să fim schimbarea pe care ne-o dorim.

Viorel Danciu - mediator autorizat
Preşedintele Asociaţiei Mediatorilor Ardeleni

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu