Despre mine

Fotografia mea
str. Horea nr.7, ap. 4, Satu Mare, Romania
Email : danvio02@gmail.com, Vodafone : 0720109345, Orange : 0742700810, www.mediatorsm.blogspot.com ID Skype : mediatordanciu

22.10.2012

Mediator versus avocat si consilier juridic

Pe masura ce se apropie "scadenta" legii 115/2012, adica ianuarie 2013, vehementa si opozitia celor doua profesii inrudite, avocatii si consilierii juridici, creste intr-o masura ingrijoratoare. Ingrijoratoare pentru ei, nu pentru mediatori.
Daca la inceputul carierei de mediator am avut naivitatea sa cred ca aceste doua profesii vor vedea in noi niste aliati si o oportunitate de a rezolva mai rapid si eficient litigiile in care sunt angajati, am avut neplacuta surpriza sa vad ca, nu numai ca nu ne agreeaza deloc, dar si comportamentul lor este unul de-a dreptul paranoic, foarte agresiv si taios. Si asta desi nu suntem deloc concurenti si nici nu facem acelasi lucru. Si cred ca ei stiu asta, dar nu doresc sub nici o forma ca oamenii sa inteleaga ca se poate si altfel.
Imi era clar ca va dura o vreme, pana cand sistemul de justitie va intelege si va agreea si accepta prezenta noastra ,  fiindca la inceput nu era foarte usor de inteles, cam cu ce ne ocupam noi mediatorii. Dar am zis ca in timp, cu rabdare si munca multa vom putea face treaba si ne vom integra in peisaj.
Din fericire, singura modalitate prin care ne-am putut integra, a fost prin a face informari si apoi acorduri in mediere, care sa le punem pe masa instantelor... doar ca asta a provocat o reactie vehementa a sistemului, a avocatilor si juristilor care isi vedeau amenintate socotelile lor....
Si daca in 2 ani si jumatate, din multele cazuri in mediere, am avut doar 3-4 avocati care si-au insotit partile la mediator, in schimb din partea jurisitilor refuzul si opozitia a fost totala si de neinteles, mai ales ca ei sunt angajati la firme, si ar avea tot interesul sa rezolve rapid problemele in mediere, fiindca s-a vazut ca institutia concilierii nu a functionat deloc, fiind un simulacru de negociere, doar pentru a ajunge tot in instanta.
Zilele trecute pe site-ul avocatnet.ro, un site bine realizat si care trateaza multiple subiecte de natura juridica, fiscala, etc.,  am constata cu bucurie ca au lasat loc si pentru mediatori. Numai ca atunci cand unul dintre noi expune ceva din experienta sau ofera informatii despre domeniul medierii, imediat cativa avocati si juristi vigilenti, sar cu o vehementa si atitudine care poate fi incadrata foarte usor la rautate pura , calificandu-ne in fel si chip, punandu-ne etichete, de parca doar parerea lor este singura care conteaza si nimeni n-are voie  sa-i contrazica. Este , din pacate, asa numitul sindrom al expertului , specific celor care cred ca nu mai au nimic de invatat, si ei le stiu pe toate. Pot sa le spun de pe acum, ca pentru ei este inceputul sfarsitului, fiindca atunci cand crezi ca nu mai ai nimic de invatat, viata s-ar putea sa-ti ofere niste surprize... foarte neplacute.
Acuma, avand experienta celor 2 ani si jumatate in profesia de mediator, pot sa le spun colegilor mei ca nu conteaza absolut nimic din ce vi se spune despre mediere, ci ceea ce conteaza cu adevarat, este ceea ce simtiti si determinarea de a face mediere, indiferent de piedicile pe care altii ni le ridica in cale. Exista solutii si absolut nimeni nu ne poate opri sa mediem, fiindca noi avem treaba cu partile, nu cu avocatii si consilierii juridici, indiferent cat se vor opune acestia.... si credeti-ma, o fac din toate puterile, fara menajamente.
Nu cred ca mai trebuie sa ascundem mizeria sub covor, si trebuie sa spunem lucrurilor pe nume si sa infruntam realitatea, asa cum e. 
Din pacate in Romania, desi ideea introducerii medierii fost buna, inceputul a fost gresit, in sensul ca s-a considerat ca medierea este un apendice al profesiilor juridice, si desi s-a incercat si se mai incearca ajustarea acesteia la profesiile juridice, realitatea ne arata ca nu functioneaza.  A continua sa faci acelasi lucru si sa crezi ca vei obtine , la un moment dat, alt rezultat, e definitia prostiei.
Peste 80% din mediatorii autorizati sunt de profesie juridica, toti, in marea lor majoritate, neintelegand de fapt ce e medierea, invocand motive si instrumente care n-au de-a face cu acest domeniu, ci cu cel juridic, vezi titluri executorii, acord autentic, si alte bazaconii care n-au nici in clin nici in maneca cu medierea. 
Mai mult motivatia introducerii medierii a fost de asemenea eronata, si se bate multa moneda pe acest lucru, respectiv ca medierea este cea care va degreva justitia de numarul mare de dosare , motiv pentru care s-au cursat in nestire, fara nici un discernamant eji de mii de oameni in speranta ca astia vor degreva instantele... sigur ca da... Cifrele ne arata ca suntem departe de adevar si chiar daca s-a scos o lege, legea 115/2012, prin care s-ar incerca sa se aduca la mediator justitiabilii romani, n-am reusit sa declansam decat un conflict surd cu cele doua profesii, care nu inteleg si nici nu agreaza deloc medierea si pe mediatori. 
Asa cum am aratat, 80% dintre noi sunt de profesie avocati si consilieri juridici, si imi pun intrebarea care a fost motivatia lor de a face aceste cursuri si de a se autoriza, daca nu practica deloc medierea.... Deja ma gandesc la una , si sunt sanse 99% ca asa stau lucrurile, dar atunci inseamna ca a fost de la bun inceput o actiune concertata, care are ca scop ducerea in derizoriu a profesiei de mediator. Eliminarea restituirii sau scutirii de taxele de timbru prin aceeasi lege, a demonstrat fara doar si poate ca,  atat sistemul cat si 3 profesii organizate inrudite, si n-o sa ma sfiesc sa le numesc, respectiv breasla notarilor, a avocatilor si consilierilor juridici, au vazut in mediatori o amenintare la adresa afacerilor pe care le derulau pe spezele justitiabililor... Si au crezut ca asa ne vor elimina....Introducere informarii gratuite, imbracata fastuos intr-o victorie, cica a medierii, s-a dovedit mai degraba un fiasco si o capcana abila intinsa mediatorilor, prin care pe cei neavizati ii elimina in 2-3 luni, iar ceilalti 80 %, adica avocati si juristi, sa-si continue afacerile in instanta, prin emiterea fara nici o retinere a PV de informare, ca doar asa scrie in lege... O asemenea coalizare de forte n-am mai vazut niciodata, impotriva unei profesii care inca nici nu s-a stabilizat si nici nu putem vorbi de un corp profesional...
Asta ma face sa ma simt bine in pielea mea ca am ales acest drum si sunt convins ca am ales un drum bun, dar foarte dificil... iar acest drum nu e pentru oricine, si cand am spus ca medierea este o profesie exclusiv de vocatie si nu e o profesie de masa, am avut perfecta dreptate... realitatea o confirma.
Incep sa cred cu tarie ca singura modalitate de a scapa din acest cerc vicios si aceasta bucla fara sfarsit, este sa declaram, asa cum trebuia de la inceput , ca profesia de mediator este incompatibila cu profesiile juridice. Nu pentru ca vrem unii dintre noi, ci pentru ca asa demonstreaza si confirma realitatea.
In tari mult mai avansate ca a noastra, le-au trebuit 30 de ani sa implementeze medierea, si au recunoscut ca medierea nu are nimic de-a face cu profesiile juridice, si noi ne-am inchipuit ca vom putea sa o facem in cativa ani... mda , dar cu asa mentalitati, sa ne bucuram ca vom reusi in 50 de ani.
Am vazut de curand, din nou, filmul 300... banuiesc ca va amintiti de cei 300 de soldati spartani, condusi de regele Leonidas in batalia de la Termopile,  care s-au opus cu succes la 1 million de persani, desi toti sortii erau impotriva lor... Noi mediatorii, astazi suntem asemeni acelor 300 de soldati spartani, foarte putini la numar si se pare ca fara sorti de izbanda... Numai ca un lucru pe care nu-l stiu "persanii" nostri, este ca asa putini cum suntem, determinarea noastra vine din interior, de la o forta mai mare decat a celor 3 profesii la un loc, si ca indiferent cat se vor opune , in final vom izbandi... La noi nu e doar o lupta , ci un razboi de dus, nu doar cu oameni,  ci si cu mentalitati si cu toate defectele pe care pot sa le aiba acestia....inclusiv cu ale noastre.
De aceea spun ca in aceasta profesie nu vor avea loc caracterele marunte si meschine, ci oameni de adevarata valoare si caracter.... iar cei care ne vor valida pe noi si calitatile noastre, vor fi cei care vor pleca de la noi linistiti si cu fetele inseninate. 
Pentru ca noi suntem oamenii Lui !
De asta stiu ca nu vom putea fi doborati .

Viorel Danciu - mediator autorizat
Presedintele Mediatorilor Ardeleni

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu