Despre mine

Fotografia mea
str. Horea nr.7, ap. 4, Satu Mare, Romania
Email : danvio02@gmail.com, Vodafone : 0720109345, Orange : 0742700810, www.mediatorsm.blogspot.com ID Skype : mediatordanciu

24.08.2011

Profesia de mediator - o stare de spirit

Profesia de mediator, este inainte de toate, o stare de spirit. O stare de spirit care trebuie sa duca la determinare. Determinare in a fi prezent intre oameni si problemele lor si de a preveni "razboaie" lungi si costisitoare. Intotdeauna un razboi a fost si este mult mai costisitor decat o pace. Nici nu mai vorbesc de eforturile ulterioare de reconstructie. Si asta e valabil in orice fel si orice tip de conflict.
Asa ca mediatorul trebuie sa-si faca simtita prezenta in orice moment sau loc, iar nu sa astepte.
Cand spun ca este o stare de spirit, o spun fiindca traim vremuri conflictuale si e nevoie de noi mai mult ca oricand. Si daca nu simti si nu crezi asta va fi greu. Si pentru noi si pentru cei aflati in conflict.
Asa ca o schimbare de mentalitate e mai necesara ca oricand. Desi unii cred ca nu au nevoie de asa ceva, sau cred ca deja s-au schimbat doar prin faptul s-au autorizat sau pentru faptul ca doar dezbat pe forumuri despre mediere, trebuie sa le spun ca gresesc.
Si gresesc pentru ca unii se cred mai presus decat cei aflati in necazul unui conflict si ii asteapta pe acestia sa-i caute. As spune ca e doar o dovada de orgoliu si mandrie care n-are nimic de-a face cu medierea. Asteapta ca aceia aflati in probleme sa-i caute la birourile lor. Ma intreb si eu, sa-i caute pentru ce?
Atata vreme cat mediatorul autorizat are aceste viziuni, n-o sa faca multe parale. Atat la propriu cat si la figurat. Asta inseamna ca n-ai schimbat nimic sau si mai rau sa crezi ca n-ai nimic de schimbat. Am vazut destui care gandesc asa, iar cei care cred ca nu mai au nimic de schimbat, sunt intr-o mare eroare. Ei sunt cei care au sindromul expertului. Adica cel care crede ca nu mai are nimic de invatat sau de schimbat. Si asta e inceputul sfarsitului. Pacat ca unii au sfarsit sau vor sfarsi inainte de a incepe. Inceputul si sfarsitul sunt unul si acelasi.
Singurele instrumente, cu care te poti evalua ca mediator cu starea de spirit necesara, sunt informarile si medierile. Adica numarul lor. Sunt singurii indicatori care arata daca ai starea de spirit necesara si te-ai schimbat sau ai schimbat ceva in atitudinea ta. Daca te multumesc aceste cifre si poti trai multumit de ceea ce faci, inseamna ca esti acolo unde trebuie. Daca nu, atunci trebuie sa faci altceva. 
A continua sa faci aceleasi lucruri si sa astepti sa obtii alt rezultat, este definitia prostiei.
La recomandarea cuiva, am urmarit serialul Fairly Legal, un serial de 10 episoade in care am vazut si recunoscut starea de spirit care trebuie sa-i fie specifica unui mediator pentru a putea face medieri. Desigur completata de o minte agera, curaj si incredere in tine ca mediator, ca poti face totul ca sa ajuti partile sa ajunga la o intelegere. 
Chiar in legea noastra este o formulare care defineste acest spirit. si anume mediatorul va depune toate eforturile si va face totul ca sa identifice intentia reala a partilor. 
Dar acelasi lucru trebuie sa-l facem si vis-a-vis de noi. Sa depunem toate eforturile si sa facem totul sa devenim MEDIATORI.
Credeti ca voi ati depus toate eforturile si ati facut totul ca sa deveniti mediatori ?

Viorel Danciu - mediator
Presedintele AMA - Asociatia Mediatorilor Ardeleni

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu