Despre mine

Fotografia mea
str. Horea nr.7, ap. 4, Satu Mare, Romania
Email : danvio02@gmail.com, Vodafone : 0720109345, Orange : 0742700810, www.mediatorsm.blogspot.com ID Skype : mediatordanciu

19.08.2011

Hotararile CdM si Cutia Pandorei

Se pare stimati colegi, si nu doar se pare, ci este deja o realitate, faptul ca CdM a ajuns la limita competentei. Sau, mai precis, scolile de formare acreditate de CdM si care in acest moment controleaza CdM-ul, au ajuns la limita propriei incompetente. Cum, probabil au realizat ca aproape nimic din ce au cursat nu prea functioneaza si ca de fapt cursurile de formare mediatori n-au creat abilitatile necesare in mediere, singura solutie pe care au gasit-o a fost sa-i oblige pe cei autorizati deja sa mai faca ceva cursuri si sa ofere niste puncte care de fapt n-o sa le foloseasca la nimic celor cursati, decat la a ramane pe un tablou la care se uita doar cei de pe el. Desigur ca trebuie sa existe o evidenta a mediatorilor, dar nu tabloul national. Din cate se pare nu prea foloseste la nimic. Nu e decat doar o alta taxa. Din proprie experienta cea mai buna publicitate pe care si-o poate face mediatorul este prin informare(aia gratuita) si prin mediere, bineinteles. Nimeni nu se uita la tablouri. Si in special la cel de pe site-ul CdM. Inca la Conferinta din noiembrie 2010 am auzit discutandu-se ca doar aproximativ o treime din mediatorii autorizati si-au achitat taxa de tablou national, probabil cei proaspat autorizati. Asta a fost un semn pentru mine, ca din ce in ce mai putini mediatori devin  interesati sa achite o taxa pentru un tablou la care nu se uita nimeni. Si pe buna dreptate. Cum CdM este cel care se ocupa si de standardul de formare, ar fi trebuit sa observe calitatea celor care ies pe banda rulanta din cursuri, cati din acestia se autorizeaza si cati profeseaza. Dar daca ar fi facut o asemenea analiza ar fi trebuit sa ia la rost pe cineva si sa schimbe ceva. Dar de ce sa schimbi ceva care produce bani dar in schimb nu scoate nimic de calitate. In lege apare pe undeva ca profesia de mediator e compatibila cu orice alta profesie cu exceptia incompatibilitatilor speciale prevazute de alte acte normative. Ori se pare ca de fapt aceasta profesie nu e deloc compatibila cu orice alte profesii, fiindca abilitatile de mediator trebuie sa la ai dinainte de cursul de formare, fiindca aceste cursuri nu creaza abilitati. Ori nu orice profesie "compatibila" dupa textul legii creaza abilitati, asa cum de altfel se si vede din numarul celor care profeseaza si care sunt foarte putini. Cum au inceput sa-si dea seama ca mediatorul este o profesie de vocatie, e clar ca nu e compatibila cu oricine si orice. Cifrele vorbesc de la sine. Cusati intre 8 si 9000, autorizati 2800, practicanti maxim 50(daca sunt atatia). Interesant, nu ?
Nu am inteles rostul obligarii mediatorilor sa se inscrie in asociatii profesionale daca tot CdM-ul trebuie sa se ingrijeasca de pregatirea continua a mediatorilor. Asta nu mai era treaba CdM. Era treaba asociatiilor profesionale, ca de aia le spune PROFESIONALE. Lipsa de pregatire, in mod clar te duce la limitare si selectia e naturala si asa trebuie sa fie. Cei nepregatiti oricum se vor elimina singuri. Nu mai e cazul  s-o faca CdM. Deja se si intampla. Faptul ca apari pe un tablou nu inseamna deloc ca esti mediator. Pentru asta trebuie sa si mediezi.
Asa ca CdM vazand ca sunt foarte putini cei care profeseaza si diin ce in ce mai putini care se autorizeaza sau platesc taxele, sau gandit cum sa faca sa-i oblige pe mediatori sa mai plateasca niste cursuri, doar pentru a aduna niste puncte care nu le folosesc la nimic si care n-au cum sa  creeze in 2-3 zile niste abilitati, care oricum nu exista. Astfel ca s-au emis 2 hotarari, 2246 si 2247, care n-au facut altceva decat sa deschida cutia Pandorei. Rezultatul nu poate fi decat ca CdM se poate trezi cu o gramada de procese in instanta si nu stiu cum le va face fata. Cred ca un lucru corect din partea lor ar fi sa recunoasca ca nu au viziunea necesara si ca s-a ajuns aici din cauza lipsei intelegerii a ceea ce aveau si au de facut. Amenzi, presiuni si obligatii oricine poate sa impuna si nici nu trebuie sa fii foarte destept pentru asta. Se pare ca tocmai cei care se afla in fruntea CdM nu doresc in nici un fel ca mediatorii sa devina o profesie puternica si respectata si asa sa-si asigure conducerea CdM. Si asta imi arata ca nu au nici un fel de respect fata de noi ci doar ne considera probabil, o vaca buna de muls. Daca cineva trebuie sa plateasca, cu certitudine nu mediatorii sunt aceia. Ci aceia care au adus medierea in starea in care se afla acum, creand false premise si asteptari.  
Daca in 2010 CdM raporta ca la nivel national s-au facut vreo 200 si ceva de medieri , fiind peste 2200 de mediatori, adica nici macar una de caciula, ma intreb oare ce se intrebau ei atunci ? Ei considerau asta un succes ? Imi pare rau s-o spun, dar nu era deloc un succes. Cand simti ca nu faci fata si nu poti face mai mult, pur si simplu e cazul sa pleci. Numai ca in Romania n-o sa vedem repede pe cineva care sa lase locul altcuiva, recunoscand ca este depasit. Prefera sa tina cu dintii de pozitie chiar daca se alege praful de tot. Fiecare se gandeste la interesele lui, fara nici cel mai mic respect fata de oamenii in fata carora este responsabil. In Romania nu exista asa ceva. Nimeni nu e responsabil de nimic. Toti fac ce vor si nimeni nu raspunde. 
Si cei din CdM prin hotararile 2246 si 2247, nu fac exceptie. 
Si-au arata limita propriei incompetente.

Viorel Danciu - mediator autorizat
Presedintele AMA - Asociatia Mediatorilor Ardeleni

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu