Despre mine

Fotografia mea
str. Horea nr.7, ap. 4, Satu Mare, Romania
Email : danvio02@gmail.com, Vodafone : 0720109345, Orange : 0742700810, www.mediatorsm.blogspot.com ID Skype : mediatordanciu

12.08.2011

Despre medierea obligatorie si titlurile executorii

Deja la aproape 6 ani de la aparitia legii se discuta si se dezbat cele doua subiecte arzatoare si care, se pare, ca impiedica pe unii colegi mediatori sa faca mediere.
Inca nu s-a inteles ca aceste doua, deziderate, daca vreti, sunt sanse nule ca sa se intample si sa devina piatra de temelie a acestei profesii. De fapt tocmai de la lipsa de intelegere a acestor notiuni, care de fapt nici nu au nimic de a face cu profesia noastra, duce la paradoxul ca aproape 2800 de mediatori ( spun aproape fiindca nu toti suntem in oala asta) stau si asteapta sa se intample unul dintre acestea sau chiar amandoua. Adica medierea obligatorie si acordurile in mediere sa fie considerate titluri executorii.
Pai sa  le iau pe rand.
1. Medierea obligatorie. 
Din pacate am o veste proasta pentru cei care asteapta ca medierea,  ca procedura de solutionare a conflictelor sau litigiilor, sa devina obligatorie. Vestea este ca nu se va intampla. De ce? Foarte simplu.
Pentru ca de exemplu cuvantul obligatoriu n-are nimic de-a face cu medierea. Niciodata n-o sa convingem partile sa vina obligate la mediator, si mai mult sa si ajunga la un acord de vointa. Cum, obligate ? Nu mai e vointa lor, e a altcuiva.
Un alt aspect este legat de accesul liber la justitie. Nu poti ingradi accesul orisicui la justitie printr-o procedura extrajudiciara. Si mai ales motivatia nu este corecta. Adica pentru a degreva instantele de numarul de dosare ? 
Nu poti conditiona accesul la justitie pe motiv ca vrei sa degrevezi instanta de numarul mare de dosare. Asta mi se pare cea mai mare ineptie. Si inca unii o mai cred. 
Fiindca tocmai instantele nu-si doresc asta. Asta o doresc doar mediatorii. Suna ciudat, dar asa stau lucrurile. Instantele contrar pozitiilor oficiale, in fapt nu-si doresc degrevarea de numarul mare de dosare.  Adica mai pe sleau, va inchipuiti ca vor renunta la afacerile lor ca sa avem noi, mediatorii, afaceri ? Mda, sigur ca da.
Si cand ma refer la afaceri ma refer la Stat, cei din sistem(stim noi care) si cei care au profesii implicate in sistem.
Chiar presupunand prin absurd, ca de maine medierea devine obligatorie, pot sa afirm cu certitudine , ca acei mediatori care asteapta medierea obligatorie, nu vor avea mai multe medieri ca si pana acum. Adica O.
A face mediere este mult mai mult decat a avea un birou amenajat , unde sa stai si sa astepti sa vina oamenii buluc la tine , si tu doar vei semna stampila si incasa onorarii. Cei care mediaza, chiar stiu despre ce vorbesc.
Un alt aspect care a inceput sa se repete in ultimii 2 ani, si mai ales in perioada de vara, e faptul ca apare cate cineva, care lanseaza pe piata zvonul unor modificari sau se lanseaza vreun proiect despre medierea obligatorie, ca sa dea apa la moara celor care m-ai stateau in expectativa daca sa faca cursul sau nu, sau celor care sunt cursati dar inca nu s-au autorizat. De fapt pe aceasta idee s-a dezvoltat o industrie, unde impozitul pe prostie e destul de mare. Si pe care din ce in ce mai multi il platesc. Probabil ca multi dintre mediatori si viitori mediatori nu cunosc vorba aceea ca "la pomul laudat sa nu te duci cu sacul".
Daca mediatorii se asteapta ca altii ne vor crea noua conditiile sa facem mediere sau oamenii sa ajunga in mediere trimisi sau pregatiti de altcineva. pot de pe acuma sa se apuce de altceva. 
Am inteles ca unii n-au inteles deloc ce au de facut ca mediatori. Ca sa mediezi nu e de ajuns sa schimbi cateva pareri pe forumuri sau pe Facebook. Acolo poti sa te dai si ceea ce nu esti. Adevarul e ca doar la tine, in biroul de mediator, poti sa arati ce esti si ce faci. Nu pe forum sau pe Facebook.

2. Titlu executoriu

Asa cum reiese si cum se intelege, titlu executoriu inseamna practic o obligatie a cuiva fata de altcineva si care poate avea consecinte din cele mai neplacute in cazul in care cel obligat nu se achita sau nu executa obligatia. Pai si atunci intreb si va intreb, ce are de-a face asta cu acordul de vointa al partilor in mediere unde nimeni nu obliga pe nimeni. Partile implicate fac ceva pentru ca ei asa doresc si nu ii obliga nimeni. Pentru ce e nevoie de un titlu executoriu, cand ei se inteleg ca sa faca ceva fiindca asa e dorinta si placerea lor si nu e cazul sa fie obligati.
Aceasta notiune nu are nimic de-a face si nu tine de domeniul nostru, iar cine doreste un titlu executoriu, e clar ca trebuia sa ajunga in alta parte, nu la mediator. Partile au posibilitatea sa ceara avizul unui notar sau judecator, daca ele doresc si este cazul iar partea cu titlu executoriu nu mai este problema noastra. 
Am sesizat ca aceasta problema apare mai ales la mediatorii de fomatiei juridica ca pregatire, juristi sau avocati. Si pe multi ii impiedica sa faca mediere, sau cel putin o folosesc ca scuza, ca vezi doamne de aia nu pot face medieri, si nu din alte cauze , pe care poate prefera sa le ascunda. Adica intotdeauna cauza este undeva inafara si nu la ei. 
Daca ar fi sa fac o comparatie intre a obtine un titlu executoriu sau sa mediezi si sa ajuti partile sa ajunga la un acord, prima este mult mai usoara. Asta poate s-o faca orice jurist sau avocat si nici nu trebuie sa fie foarte destept.
La a doua incearca multi dar de reusit sunt foarte putini. 
Da buni.

Viorel Danciu - mediator
Presedintele Asociatiei Mediatorilor Ardeleni





2 comentarii:

  1. dacă nu va fi obligatorie (și în alte țări este) atunci mediatorul nu prea va avea ce sa facă, trebuie sa fim realiști ...

    RăspundețiȘtergere
  2. și eu am primit autorizatia de mediator si ma uit la ea, pentru ca oamenii nu vor sa cheltuiasca bani in plus. se duc la notar si acesta le rezolva problema. deci mai susțineti ca obligativitatea este o ineptie. dupa parerea mea nu este, pentru ca in acord va fi vointa partilor, nu a altcuiva. Art. 720 indice 2 din c.civ. ce a fost? faptul că in administrativ se cere procedura prealabila, este o ingradire a accesului la justiție. Nu, este o dovadă că ai încercat să soluționezi amiabil un litigiu. dacă nu s-a ajuns la un acord, atunci instanța va hotărî. Nu ar fi ingradit cu absolut nimic accesul la justiție. este o inepție ce spuneti dvs., probabil în necunoștință de cauza...

    RăspundețiȘtergere