Despre mine

Fotografia mea
str. Horea nr.7, ap. 4, Satu Mare, Romania
Email : danvio02@gmail.com, Vodafone : 0720109345, Orange : 0742700810, www.mediatorsm.blogspot.com ID Skype : mediatordanciu

28.03.2011

Despre CONSTIINTA, ETICA si INTUITIE

Am avut ocazia sa asist la o prezentare online despre oameni, evolutie, trecut, prezent si viitor. Am inteles, ca noi, oamenii si toate vietuitoarele care traiesc acum pe Pamant, suntem rezultatul unei evolutii de 16,4 miliarde de ani. A-ti citit bine, miliarde. Atat le-au trebuit vietii si celulelor sa se organizeze in formele complexe de viata, asa cum arata ele, azi, pe planeta noastra. Totul ar fi pornit de la celebrul "big bang", iar de atunci, a durat 16,4 miliarde de ani ca sa ajungem aici.  Lung drum...
Toate etapele parcurse pana aici au fost necesare si utile, iar toate evenimentele istorice prin care omenirea a trecut, au dus la desavarsirea noastra ca fiinte. Sigur ca vor fi unii care vor spune ca am avut parte de multe razboaie, lupte pentru putere, pentru resurse, lupte care se mai duc si acum. Toate acestea fac parte din proces, care s-a accelerat pe masura trecerii timpului. (Apropo, nu aveti senzatia ca timpul nu va mai ajunge, ca ziua si saptamana trec prea repede ?).
Am aflat ca la baza oricarei civilizatii sta calendarul. La baza civilizatiei noastre sta calendarul gregorian care imparte anul in 365 de zile plus 1/4. Pana aici nu e nimic interesant, numai ca acest calendar de fapt, ce face ? Este un calendar solar care de fapt masoara timpul in functie de miscarea de rotatie a Pamantului in jurul soarelui. In afara de asta nu prea are legatura cu ce se intampla in univers si cu noi. Si mai foloseste la ceva. Sa stim cand avem de platit taxele. Foarte tare, nu-i asa ? De fapt de asta a si fost inventat, ca sa se poata tine evidenta scadentelor de plata.
Probabil va intrebati ce legatura are ce spuneam mai sus cu titlul articolului. Una foarte mare, desi nu pare la prima vedere. este pur si simplu vorba de evolutie. Omenirea a folosit in istoria ei mai multe feluri de calendare, dar singurul care a a acoperit toata perioada de care va spuneam este calendarul maya. Nu numai ca acopera perioada de la inceputuri, dar spune si pana cand va dura si arata stadiile prin care trebuie trecut. Toate acestea fac parte dintr-un plan, puteti sa-i spuneti si divin. In fapt divinitatea este strans legata de evolutie. Practic sunt unul si aceleasi lucru.  Cum ? Prin CONSTIINTA.
De ce spuneam despre constiinta si etica ?  Pentru ca este ultimul stadiu la care trebuie sa ajunga omenirea, una fara alta nu se poate ca evolutia sa fie completa. Este stadiul care urmeaza dupa societatile umane bazate pe legi si pe justitie, care la randul lor au inlocuit societatile bazate doar pe directie sau sens. Constiinta si Etica mai au nevoie de ceva .Este vorba de intuitie, iar intuitia este urmatorul nivel la care trebuie sa ajunga oamenii. Ce inseamna asta ? In termeni simpli ca nu va mai trebui sa stai sa te gandesti, sa analizezi, sa despici firul in patru, sa intelegi, ci pur si simplu vei sti, fara dubii, fara confuzie. Doar atat le vor ramane celor care vor ramane. Fiindca nu va fi un proces simplu si usor de trecut pentru multi. De fapt intuitia va fi si este foarte importanta  in momentele importante cand nu ai sau nu vei avea timp sa te gandesti.  Nu intotdeauna mintea te poate ajuta. Mintea este doar un instrument si nimic mai mult.
Intuitia este cea care te poate salva , atunci cand nu ai nici o explicatie despre ce s-a intamplat, si de ce ai facut ceea ce ai facut. De fapt explicatia e una foarte simpla, a functionat intuitia.
Cand vorbesc de etica , probabil ca veti spune, pai da sigur, si justitia este etica, o avem deja. Mda, a fost.
Se considera ca justitia este una din cele cateva puteri care sunt intr-un stat de drept, cum ne place sa spunem. Eu as porni de la premisa, ca daca ar fi etica, n-ar trebui sa fie putere. Iar daca e putere si o pui in mana cuiva nepotrivit, se pot intampla multe lucruri care nu au nici o legatura cu etica.
Sigur au fost vremuri, demult apuse , cand justitia , care a venit si a inlocuit sensul, s-a dorit sa fie etica. Pe masura ce societate a evoluat, s-a dezvoltat, justitia a ajuns sa slujeasca la doi stapani. Politicul si economicul(banul). Acestia sunt cei care dicteaza acum in justitie. Nicidecum cei care lucreaza acolo. Ar putea la fel de bine sa fie un SRL sau un SA. Nu e nici o diferenta.
Atata vreme cat societate este condusa doar de interese materiale si financiare, nici nu are cum sa fie altfel.  Nevoile noastre nu sunt cele de acuma, banii si proprietatile. In fapt acestea sunt sursa majoritatii conflictelor din societatea in care traim. Toti traim in acelasi sistem, firesc pana la urma ca evolutie. Dar ca sa devenim cu o contiinta etica si intuitivi aceste lucruri trebuie, si se vor schimba. Suntem cu totii martori la aceste schimbari, care ne vor afecta pe toti. Nu exista exceptii. 
Oamenii vor trebui sa-si canalizeze energiile spre altceva, iar banii si proprietatile vor disparea ca necesitate si importanta. In conditiile in care banii si proprietatea nu va mai prezenta importanta pentru oameni, vor disparea si sursa atator conflicte, si de asemenea vor disparea si institutiile care le gestioneaza. Pur si simplu nu va mai fi nevoie de ele. Ca sa intelegeti mai bine, am va dau un exemplu.
Se pare ca teleportarea a devenit posibila. Desigur, deocamdata, s-au teleportat doar cativa atomi sau molecule. Dar pana  sa devina o chestiune care sa faca parte din realitatea noastra cotidiana, nu mai e mult. Asa cum a fost cu telefonia mobila si internetul. Cand va deveni realitate , si pentru a merge intr-un loc, oriunde pe planeta asta, va fi suficient sa intri doar intr-o cabina, ce se va intampla cu cei care lucreaza in industria transporturilor ? 
Cam asa e si cu justitia. Cand sursa conflictelor va disparea nu va mai fi nevoie de ei. Nici de Pollitie, Procuratura, penitenciare. Daca ar disparea sursa tuturor conflictelor, ce nevoie am mai avea de aceste institutii ?
Probabil credeti ca sunt utopist. Ar fi bine sa fie asa. Ar fi mai usor pentru toata lumea. Ar rasufla usurati si ar spune , stam linistiti, ne-m speriat putin dar nu va fi nimic. Vom trai si vom vedea.
Povestea omului, asa cum este redactata in Biblie incepe cam acum cateva mii de ani, cand se spune ca a fost izgonit din Rai, fiindca a mancat din pomul cunoasterii si a invatat despre bine si rau. Partea buna este ca trebuia sa se intample asta, altfel n-am fi evoluat deloc. Iar civilizatiile care nu au evoluat au disparut. Omul de Neanderthal timp de 100.000 de ani a trait la fel. N-a evoluat deloc, si de aceea a disparut.
Noi, cei denumiti homo sapiens, am evoluat enorm in ultimele 3 secole, iar procesul de evolutie se apropie de final. Cei 16,4 miliarde de ani. Dar ca sa trecem la urmatorul nivel va trebui sa ne schimbam. Cei care vor dori si vor putea. Fiindca nu toti vor putea sau vor dori. Genul asta de schimbare nu va fi acceptat de catre foarte multi. Numai ca loc de intors nu prea este. Ori o vor face ori nu vor mai fi. Aceste lucruri au fost spuse secole de-a randul de catre toti care au aparut ca proroci in istoria noastra recenta si mai veche, in mai toate religiile.
Deja sistemele si tipul de societate cunoscut nu mai fac fata schimbarilor, fiindca datorita cunoasterii tot mai mari si mai accesibla tuturor, oamenii au devenit si trebuie sa devina mai independenti, sa nu mai accepte orice. Spiritul de turma nu mai este suficient si este depasit. Justitia nu mai face fata, legile oricat de sofisticate ar fi nu mai fac fata. In mai toate domeniile, mai putin acela al stiintei, s-a ajuns la capat, la nivelul propriei incompetente.
Ne-au ramas 2 lucruri la care sa apelam, la intuitie si etica. Ele fac parte din oricare dintre noi. Le avem dar nu stim sau nu le folosim. Si va trebui sa invatam foarte repede. Altfel alternativa nu va fi foarte placuta, adica nu va mai fi. Selectia va fi naturala.
Ce legatura are tot ce am scris mai sus cu medierea si mediatorii ? Una foarte mare. Mediatorul trebuie sa aiba toate aceste trei ingrediente : CONSTIINTA, ETICA si INTUITIE.
Cred ca am citi pe undeva : Facatorii de pace fii lui Dumnezeu se vor chema.
Totul se afla in noi. Dar unii ne-au spus ca aceste lucruri trebuie cautate in alte parte. Nu trebuie cautate , ele se afla in noi, trebuie doar sa ne uitam in interiorul nostru. E atat de aproape.
Cand se spune ca Omul a fost facut din tarana este foarte adevarat, numai ca precizarea este ca tarana a aparut acum 16,4 miliarde de ani. Omul mult mai tarziu, ca rezultat al evolutiei din tarana. Dar a fost nevoie de acest drum lung ca sa ajungem aici. Omul a fost facut sa fie nobil si totul se afla scris in inima lui. Soarele ne lumineaza pe toti la fel, ne nastem la fel, murim toti la fel, doar ca intre aceste doua evenimente ceva inca nu merge. Dar timpul inca nu e pierdut, avem inca ocazia sa reparam. Si nu ne obliga nimeni la nimic.
Doar cei care vor.

Viorel Danciu - mediator

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu