Despre mine

Fotografia mea
str. Horea nr.7, ap. 4, Satu Mare, Romania
Email : danvio02@gmail.com, Vodafone : 0720109345, Orange : 0742700810, www.mediatorsm.blogspot.com ID Skype : mediatordanciu

01.11.2010

Sondaj

Am vazut pe cateva site-uri si bloguri de mediere un sondaj interesant in care intrebarea era "cine e de vina"sau "cine considerati ca e de vina" pentru ca medierea nu prea merge in Romania , chiar si la 4 ani de la aparitia legii medierii. Practic, prin aparitia legii s-a considerat inceputul medierii in Romania. 
Citeam pe undeva, ca in Olanda medierea a inceput sa functioneze si a fost implementata inainte ca sa existe o lege a medierii, si abia dupa cativa ani in care au realizat ca ea functioneaza, cum functioneaza, a fost legiferata. Olandezii mai intai au inteles. Deci si prin urmare, nu legea este cea care face ca medierea sa functioneze ci cu totul altceva. Sau altcineva. Oare cine sau ce ?
Da, oamenii sunt aceia care pot face lucrurile sa mearga, sa functioneze. E ca si in legile fizicii. Ele existau si functionau inainte ca sa fie enuntate de catre cineva, sau sa le "descopere" .
Asa e si cu medierea. Dar noi am pus caruta inaintea boilor si am crezut ca va functiona singura. Si culmea, nu vrea domnule ! Acuma am facut si mica reforma si pot sa va spun cu certitudine ca tot la fel va functiona. Adica nu prea, doar pe ici pe colo. La noi nu se doreste sa se inteleaga, noi dorim sa fim obligati, sau altii sa fie obligati.
Obligativitatea informarii nu inseamna neaparat ca numarul cazurilor de mediere va creste exponential. Desi pot sa afirm, ca aici e tot secretul. Numai ca multi mediatori vor face greseala sa lase acest lucru in seama altora si vor astepta la fel ca pana acuma. Si nu se va intampla nimic si vor cauta vinovati sau alte modificari legislative, ca doar doar va porni medierea.
Olandezii au inteles cum merge treaba si abia apoi au legiferat medierea si n-au asteptat sa fie obligatorie asa cum nu era nici inainte. Si la noi exista suficiente prevederi care corect interpretate, doar ca nu le spunea mediere ci altfel, ar fi trebuit sa functioneze, numai ca partea asta era mai in umbra.
Deci la intrebarea din sondaj exista un singur raspuns corect : mediatorii.
De ce? Pentru simplul motiv ca ei trebuie sa faca medierea si nu altcineva. E simplu sa cauti alti vinovati si e foarte greu sa te privesti si sa recunosti, ca de fapt lucrurile stau altfel. Nu trebuie sa ne asteptam ca altii sa inteleaga si sa doreasca, atata vreme cat nu o facem noi insine.
Faptul ca s-a adaugat cate un cuvant pe ici pe colo, nu inseamna reforma. Reforma o vom face noi, atunci cand vom face mediere.
In articolul precedent spuneam ca mediatorul trebuie sa fie si manager. Si am si spus ce inseamna asta. Poate ca unii nu au inteles sau incearca sa gaseasca justificari la situatia lor proprie si sa spuna ca de fapt nu e asa.
Am rugamintea sa nu confundati mediatorul cu o simpla meserie. Fiindca nu este o simpla meserie.
Mediatorul este o profesie liberala. Adica esti seful tau, si poti fi si al altora. Adica trebuie sa conduci, inclusiv pe tine. Mediatorul ca profesionist trebuie sa stapaneasca nu doar o singura disciplina ci mai multe. Sau sa aiba ambitia sa-si depaseasca conditia initiala si sa aiba mintea deschisa la a asimila cei lipseste. Si pentru asta ai nevoie de autodisciplina si exigenta fata de propria-ti persoana. 
O spun fiindca, se pare, multi nu au inteles acest lucru si spera ca intrand intr-o asociatie sau alta, vor pasa aceasta responsabilitate altcuiva. Si asteapta sa li se spuna ce au de facut.
Repet si insist: aceasta profesie nu este pentru cei care au mentalitate de angajat. Fiindca atunci nu s-ar mai numi profesie liberala, ci altcumva. De altfel, cine are mentalitate de angajat si isi inchipuie ca va "conduce" o sedinta reala de mediere, se inseala. Partea buna e ca se poate invata si asta, doar sa-ti doresti suficient de mult si sa schimbi ceva in gandire.
Si inca ceva. Trebuie musai, sa fii incarcat cu multa energie pozitiva fiindca altfel poti claca foarte usor, fiindca aceia care ajung la tine, de cele mai multe ori, sunt incarcati negativ.
Lucrurile pe care le-am spus sunt nu pentru ai descuraja pe unii sau altii, ci pentru cei care intr-adevar doresc sa faca altceva si e corect sa stie de la bun inceput la ce sa se astepte. Si carora nu le este frica de greutati si de nou. Aceia vor si reusi, dar nu vor fi foarte multi.
Depinde de fiecare dintre voi ce si unde va doriti sa fiti.

Viorel Danciu - mediator




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu