Despre mine

Fotografia mea
str. Horea nr.7, ap. 4, Satu Mare, Romania
Email : danvio02@gmail.com, Vodafone : 0720109345, Orange : 0742700810, www.mediatorsm.blogspot.com ID Skype : mediatordanciu

23.11.2010

Cauza si efect

Inca se mai aud ecourile conferintei. Si partea buna este ca unii au inceput sa se miste. Asta si trebuie si asta am vrut. Sa ne miscam din amorteala si asteptare si sa facem ce trebuie sa facem.

Este foarte important stimati colegi ca aceia dintre voi care au spirit de organizare si care cat de cat stiu ce trebuie facut sa aibe curajul si sa-i stranga in jurul lor pe cei mai putin hotarati si sa-i ajute sa ia directie. Partea frumoasa e ca nici o directie nu e gresita. De undeva trebuie sa incepeti. Luati pentru informare orice tip de litigiu si astfel veti incepe sa castigati experienta pe informare. Fiindca va spun cu toata sinceritatea asta e baza activitatii noastre. De ce va spun asta ?
Fiindca in informare veti avea ocazia sa stabiliti ceea ce se cheama relatia de incredere cu partile si nu in alta parte. Iar odata relatia de incredere stabilita puteti spune ca jumatate din treaba e facuta. Dar sa nu credeti ca informarea e floare la ureche, si va rog sa nu o tratati cu usurinta. 
Cei care nu sunt de meserie au impresia si cred ,  de altfel am si constatat la Conferinta, ca informarea este o chestie asa, simpla, ca in 10 - 15 minute ii spui celui din fata ta cateva fraze pe care le-ai memorat din manual sau din lege si gata mediatoru si-a facut treaba. Daca NU doriti ca ala din fata voastra sa vina la mediere, felicitari, a-ti reusit !
Cel mai important lucru pe care va trebui sa-l faceti in informare este SA ASCULTATI ! Sa-l ascultati mai intai pe cel din fata voastra, fiindca el are o problema, care chiar daca e mica sau simpla, pentru cel din fata voastra e importanta. Nici idee n-aveti cat de importanta. Si vrea sa-l asculte cu adevarat cineva. Si dupa ce  a-ti ascultat si v-a-ti dumirit despre ce e vorba, abia apoi informati-l despre ce inseamna medierea, cum i-ar fi de folos omului sa vina in mediere, si cum se ajunge la mediere. Explicati simplu, in cuvinte simple pe intelesul omului.
Asa aveti toate sansele sa aveti o mediere
Un alt motiv pentru care e bine sa ascultati mai intai problema celui din fata voastra este ca aveti ocazia sa aflati daca problema omului se preteaza la mediere, fiindca asa cum stiti, orice cauza in care partile pot sa dispuna, poate fi mediata. Se poate intampla ca problema omului sa nu faca parte din aceasta categorie ( de exemplu proces de paternitate), si atunci vorbesti 15 - 20 de minute degeaba, cand poti evita acest lucru si nu te pui si tu intr-o situatie neplacuta. Mi s-a intamplat ca o persoana sa fie trimisa la mediator de la instanta, fiindca functionara instantei nu stia de fapt ce tip de cauze se preteaza la mediere, si daca nu ascultam persoana, care de fapt nu dorea sa faca decat o iesire din indiviziune si nu era in litigiu cu nimeni, vorbeam de pomana si cine stie cu ce impresie pleca persoana de la mine. Si va dati seama ca mai si povestea cine stie ce de mediatori. Deci mare atentie: ascultati, pe urma vorbiti. 
De aia Creatorul ne-a dotat cu 2 urechi si doar cu o gura...

Va spun cu certitudine ca mediatori de succes vor fi, nu aceia care vor vorbi mult, ci aceia care vor sti sa asculte mult.

Asa cum mi-am aratat disponibilitatea, deja am si primit  invitatii in tara pentru a le arata colegilor care doresc de unde sa inceapa, si cum sa faca practic activitatea de mediator. Nu este dificil dar trebuie atentie si stapanirea in proportie de 99% cel putin a legii noastre, fiindca cei care au studiat-o cu atentie sunt sigur ca au observat ca ne pune la dispozitie toate instrumentele si procedurile necesare desfasurarii activitatii de mediator.
Desigur nici nu mai mentionez faptul ca in permanenta trebuie sa te pui la punct si cu informatii din diferite domenii, dar nu deodata, ci pe masura ce te lovesti de probleme.
Sigur ca vom avea de invatat inca multe lucruri, dar cei mai buni profesori ai nostri nu cred ca banuiti cine vor fi. Hai sa vedem , nu ghiciti ?
Haideti sa va spun. Cele mai multe lucruri le vom invata de la partile care vor veni in mediere. Stiti de ce ? Pentru ca ei deja sunt "specializati" in litigiul lor. Ca mediator nu trebuie decat sa asculti, asa cum spuneam mai inainte, sa fii atent si sa pui intrebarile potrivite. De aceea spuneam si la Conferinta ca mediatorul trebuie sa fie doar mediator si atat. Cea mai buna comparatie pe care pot sa o fac este cea cu un burete. Mediatorul trebuie sa fie ca un "burete". Sa asculte si sa absoarba informatiile primite de  la parti. Asta inseamna invatare.

Ok, o sa-mi spuneti, bine, dar partile vor spune ce vor, ce le trece prin cap, sunt nervosi, incarcati. 
Eei, aici intervine arta si diplomatia mediatorului in a controla discutia si a o directiona spre esenta problemei in discutie.
Pentru ca dincolo de faptul ca mediatorul este o profesie, medierea este o arta. 

Arta de a face imposibilul posibil.

Viorel Danciu - mediator







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu