Despre mine

Fotografia mea
str. Horea nr.7, ap. 4, Satu Mare, Romania
Email : danvio02@gmail.com, Vodafone : 0720109345, Orange : 0742700810, www.mediatorsm.blogspot.com ID Skype : mediatordanciu

06.04.2010

Domenii de aplicare a medierii

Domeniile în care poate fi aplicată cu succes medierea.

Domeniile în care medierea poate avea succes sunt diverse.

Domeniile pe care le menţionează Legea 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator sunt următoarele (art. 2 alin. 1 şi 2):

~ Drept civil: partaje, revendicări, pretenţii

~ Dreptul familiei: divorţuri, partaje de bunuri comune, încredinţarea minorului

~ Drept comercial: pretenţii, revendicare, somaţii de plată

~ Drept penal: plângeri prealabile

~ Domeniul protectiei consumatorilor: prejudiciii, nerespectarea clauzelor contractuale ori a garanţiilor acordate, clauzele abuzive.

Nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum si orice alte drepturi de care partile, potrivit legii, nu pot dispune prin conventie sau prin orice alt mod admis de lege (art. 2 alin. 4 din Legea 192/2006).

Conchidem aşadar, prin prisma celor arătate mai sus şi prin prisma modificărilor benefice preconizate a fi aduse Legii 192/2006, că medierea este o instituţie modernă a unui stat modern, a unei societăţi aflată pe o treaptă mai înaltă a dezvoltării sociale, societate ai cărei membri vor prefera dilogul conflictului, vor prefera negocierea mai întâi de toate, vor prefera păstrarea bunelor relaţii.

Într-o astfel de societate în care membri săi devin solidari ne dorim cu toţii să ne desfăşurăm activitatea dar, pentru a construi o astfel de societate, trebuie să punem cu toţii umărul. Activitatea mediatorului singur, fără ajutorul celorlalte profesii juridice, va fi percepută ca şi picătura de apă într-un ocean învol

Un comentariu:

  1. Bun gasit.
    Succes cu blogul si in mediere.
    Am sa va trec si eu printre blogurile de mediere.
    Momentan am o periada ceva mai aglomerata.

    In masura in care va intereseaza, puteti prelua, in parte, articole de pe "Mediere si mediatori" sau de pe blogspot "Fanuta Lisman - Birou de Mediator" si sa faceti apoi legatura catre articolul respectiv.
    Daca aveti nevoie de ajutor, imi puteti lasa un mesaj.
    Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere