Despre mine

Fotografia mea
str. Horea nr.7, ap. 4, Satu Mare, Romania
Email : danvio02@gmail.com, Vodafone : 0720109345, Orange : 0742700810, www.mediatorsm.blogspot.com ID Skype : mediatordanciu

01.05.2010

Functia si rolul mediatorului

Functia si rolul mediatorului


Functiile mediatorului sunt clasificate in cateva categorii generale,  fiecare dintre ele necesitand o serie de interventii si tehnici specifice in indeplinirea unei functii generale.


Crearea unor conditii favorabile partilor pentru luarea unei decizii

Mediatorii pot contribui la solutionarea litigiilor prin crearea de conditii favorabile pentru parti si ocupandu-se de acestea. Acest lucru se poate produce prin :

   - Oferind un mediu fizic corespunzator - prin pozitii neutre, dispozitia adecvata a scaunelor, materiale vizuale si de siguranta

    - Oferind o procedura cadru - prin conduita in diferitele etape ale procesului de mediere, Ca si conducator al procedurii, mediatorul poate stabili reguli de baza , ofera ordine, consecventa si continuitate. Declaratia de deschidere a procedurii ofera oportunitatea de a stabili o structura cadru, incluzand directiile care vor sta baza procesului de mediere.

    - Imbunatatind mediul emotional - aceasta fiind o functie mai subtila si variaza intre sedintele de mediere si intre  mediatori.  Mediatorul poate imbunatati mediul emotional prin limitarea presiunii, agresivitatii si intimidarii din sala de conferinta oferind un sentiment de neutralitate si reducand astfel anxietatea dintre parti.

Asistarea partilor pentru a comunica

Partile aflate in conflict tind sa nu mai comunice eficient intre ele iar lipsa de comunicare poate cauza aparitia sau escaladarea conflictului. Ca mediatorii sa poata incuraja comunicarea eficienta intre parti, trebuie mai intai sa fie ei insisi buni comunicatori si sa aiba abilitati foarte bune de vorbire si mai ales de ascultare, sa fie atenti si sa sesizeze mesajele nonverbale si alte tipuri de mesaje in contextul unei medieri.

Facilitarea negocierii intre parti

Mediatorul poate contribui cu expertiza si experienta in toate modelele si tipurile de negociere astfel ca partile pot fi in masura sa negocieze mult mai constructiv, eficient si productiv. Aceasta functie este proeminenta dupa problema definirii etapelor de mediere si implica ca mediatorii sa aduca directie si finete in eforturile de negociere dintre parti. Mediatorul poate actiona de asemenea ca si catalizatori in solutionarea in mod creativ a problemelor, prin braistorming sau prin optiuni de solutionare generate de experienta unor medieri similare.

                                                                                                                           Traducere Danciu Ioan Viorel - mediator

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu