E o fraza scurta, care nu spune multe la prima vedere, dar are o incarcatura fantastica de adevar. Se potriveste de minune la starea medierii si a multor mediatori din Romania, care au intrat intr-o stare de adormire sau letargie si viseaza la cum ar face mediere, dar nu o fac. Probabil pentru ca asteapta ca altcineva sa le implineasca visele. Dar altii au visele lor si probabil s-au trezit si se zbat sa le indeplineasca Dar asa cum reiese din proverb, visele tale doar tu poti sa ti le indeplinesti. Cu o singura conditie. Sa te trezesti mai intai !
Noi inca nu ne-am trezit, adica pardon, doar cativa s-au trezit si au inteles ce au de facut ca mediatori, adica sa puna osul la treaba. Ceilalti inca viseaza la notiuni si concepte care nu au nimic de-a face cu medierea si cu aceasta profesie.
Raman stupefiat de cata energie si "cerneala" se consuma pe subiectul medierii obligatorii sau procedura prealabila obligatorie. In fapt nu asta este problema reala, pentru ca medierea este obligatorie ca procedura prealabila inca din 25.11.2010, in cazul spetelor comerciale, alaturi de conciliere. Dar cum concilierea functioneaza asa cum stim, adica mai deloc. colegii nostri au tras probabil concluzia ca n-are rost sa incerce medierea. Si nici spriinul juristilor n-o sa-l avem, si as putea spune ca se opun mai abitir ca alte profesii.
Ca sa-ti realizezi visul de a deveni mediator, trebuie sa te trezesti, sa te ridici din pat si sa te duci la cei care au asemenea litigii si sa le spui despre tine si cum ai putea sa-i ajuti. De unde sa stie cei care au probleme ca existi, ca esti mediator, sau ca doresti sa devii unul ?
Acea hartie eliberata de CM atesta ca poti sa faci mediere sau sa practici ca mediator, dar in realitate mediator devii daca si practici nu doar daca ai o hartie, asa cum se intampla in multe alte profesii. Acea hartie nu inseamna nimic fara sa faci ce e de facut ca mediator.
Acele lucruri care par banale, si care dupa afirmatiile unora din colegii nostri unora nu li se potrivesc cica, te scot practic din anonimat si iti aduc cazuri in mediere. Dar ca sa le faci trebuie sa le aloci timp. Ca sa poti face mediere cu adevarat si sa castigi experienta trebuie sa aloci cel putin 6-8 ore pe zi pentru acest lucru. E aproape ca un loc de munca, doar ca acela care te plateste, esti chiar tu. Toti isi doresc sa aiba venituri frumoase din mediere si sa poata trai diin mediere, dar nu sunt dispusi sa se dezbare sau sa renunte la vechile obiceiuri sau ocupatii. Ok, nu e nimic in neregula , dar atunci nici nu e cazul sa te plangi ca nu poti trai din mediere. E pentru ca ai ales asa.
In orice afacere reusesc cei care pot sa identifice oportunitatile care apar. Si noi trebuie sa facem acest lucru si avem oportunitatile necesare, trebuie doar sa deschidem ochii, sa ne trezim si sa le fructificam. Ele sunt la indemana. si le-am aratat in mai multe randuri. De fiecare din noi depinde cum ne gestionam afacerea si cum fructificam oportunitatile pe care le avem.
Asa cum am m-ai spus, dorinta unora de a deveni medierea obligatorie, crezand ca asa se vor rezolva problemele medierii in Romania, ma duce cu gandul la faptul ca ori nu sunt ancorati in realitate si n-au inteles nimic din ce inseamna medierea, ori au interese, dar in mod sigur nu in a media. Fiindca am aratat ca deja obligativitate avem, da o avem degeaba. E o oportunitate de care ar trebuie mediatorii sa profite, dar nu in a sta si a astepta. Sau in a dormi si a visa frumos...
Am constatat ca notiunea de "mediere obligatorie" se lanseaza cu precadere cam de 2 ori pe an cand probabil unii se confrunta cu deficit de cursanti. Ei asa isi vand afacerea , dar nici asta nu poate sa tina la nesfarsit. Nu-i judec, dar conceptul de mediere a pornit de la o premisa gresita, in Romania, si consecintele se vad acum. Indiferent cum incearca sa se dreaga busuiocul, nu vad sa se schimbe mare lucru in urmatoarea perioada. Poate ca Programul National de promovare al CM va incerca sa schimbe ceva, dar nu prea multe. Incrancenarea creste, oamenii se confrunta cu lipsuri si valuri de scumpiri iar lupta pentru resurse se ascute pe zi ce trece.
Cand spuneam ca paradoxul profesiei noastre este ca incercand sa impaci doua parti trebuie a lupti, faceam referire la lupta cu mentalitatea ta, a partilor, cu prejudecatile, cu sistemul, cu alte profesii. Ideea ca mediatorul este o fiinta angelica, care nu trebuie sa se implice deloc si care din inaltimea pozitiei lui sta si asteapta, cu nesfarsita ingaduinta si rabdare, ca muritorii de rand sa ajunga la el, este falsa si periculoasa. Periculoasa pentru viitorul mediatorului in particular si al profesiei in general. De altfel cifrele o spun de la sine. Aproximativ 9000 cursati, 3000 autorizati si mediatori adevarati, vreo cativa. Restul simuleaza , viseaza, fac statistici, se contreaza, fac conferinte, protocoale si dau cu parerea despre cum vad ei ca ar trebui sa fie medierea in Romania.
Obligatorie, nu-i asa ?
Numai ca asta nu se va intampla si chiar daca ar fi prin absurd, nu va rezolva problema, pentru motivele pe care le-am aratat mai sus. Atunci vor aparea alte scuze, acuze si motive pentru care nu merge medierea. La asta avem destui "specialisti" printre noi.
Asa ca nu-mi ramane decat sa va spun stimati colegi, faceti bine si treziti-va, ca altfel veti ramane adormiti intru pomenirea vesnica......pe un tablou la care ne uitam doar noi.
Cu stima,
Viorel Danciu - mediator
Presedintele Mediatorilor Ardeleni
Presedintele Mediatorilor Ardeleni
Mare dreptate aveti, d-le Danciu !
RăspundețiȘtergereNicolae Ionescu-Mediator/Pitesti