Revin cu niste precizari la articolul precedent in sensul ca informatia cu privire la remuneratia sau bonusurile sau cum le-o fi spunand in "sistem", s-a actualizat. Precizarile se refera la faptul ca am primit asigurari chiar de la unul din membrii CSM, ca intr-adevar cu ceva ani in urma au fost ceva prime sau bonusuri de care beneficiau judecatorii si erau legate de numarul de dosare gestionate, dar care s-au scos de ceva vreme. Este in regula daca este asa si ma bucur daca asa stau lucrurile. Ceea ce m-a bucurat si mai tare a fost ca am avut o convorbire telefonica foarte deschisa cu dumnealui si m-a asigurat ca exista toata deschiderea spre mediere si mediatori si ca se fac eforturi sustinute ca instantele sa manifeste aplecare spre intelegerea acestui fenomen in crestere de altfel. Este vorba de judecator Cristi Danilet , pe care l-am urmarit si i-am apreciat eforturile, inca de la inceputul carierei mele de mediator. De astfel de oameni are nevoie justitia, si faptul ca a ajuns in CSM, arata ca si-a castigat increderea celor care l-au sustinut iar eforturile depuse, intotdeauna dau rezultate.
Fiecare dintre noi, mediatorii, suntem datori sa facem si sa depunem eforturi ca medierea sa functioneze in plan personal si profesional si atunci aceasta va functiona si la nivel national. Drum inapoi nu exista.
Raman placut surprins ca unii dintre magistrati, inca nu foarte multi, depun eforturi sustinute , chiar mult mai mari decat unii dintre mediatori, care stau, asteapta si se plang.
Revenind la retinerea multor judecatori vis-a-vis de mediere si mediatori, inclin sa cred ca aceasta vine si din faptul ca lucrand atatia ani si fiind practic "ïnchisi" in capcana procedurilor, este foarte dificil sa poti iesi din obisnuinta de toate zilele. Aici as putea sa-i rog sa se gandeasca la cum era inainte de tot sistemul de justitie. Sau la cum ar fi fara. Dar nu in conditiile actuale ale sistemului monetar. Acest sistem deja isi arata limitele. Le traim azi cu totii. Si trebuie sa se schimbe. Majoritatea conflictelor pornesc de la bani sau de la simtul de proprietate. Simt pe care sistemul a avut grija sa ni-l dezvolte. Daca astea doua n-ar mai fi, va asigur ca aproape n-ar mai exista conflicte. Si ar disparea o gramada de institutii. Inclusiv justitia. Pur si simplu n-ar mai fi nevoie. Dar asta e o tema mai complicata si care necesita o abordare mai profunda. Poate odata voi publica si despre acest subiect. Nu va fi usor de inteles pentru multi, dar poate situatia ne va obliga.
Azi am ramas de asemenea placut surprins, stand de vorba cu o doamna care s-a autorizat de curand ca mediator, si am discutat simplu deschis, afland ca este magistrat pensionat in 2009. Ce m-a surprins a fost ca nu am simtit nici un fel de aroganta si am discutat cum spuneam simplu si deschis. Am avut ocazia sa cunosc si opusul dumneaei si nu mi-a placut deloc.
Ma bucur ca profesia noastra manifesta atractie si fata de fostii magistrati si dansii ar putea sa ajute foarte mult, dar vor trebuia sa faca o schimbare de mentalitate. Nu le va fi usor dar daca este vointa , se poate. Si asta e valabil si pentru cei aflati in exercitiul functiunii.
Si la noi ca si in alte parti avem 2 tabere ale mediatorilor. Una care ar dori sa acapareze tot, ceva in gen barou de avocati, cu membri proveniti in principal din "sistem", in orice caz toti cu studii juridice. Si una, in care nu vrem sa o dam dupa primii si ne straduim sa facem mediere. Nu e rau, si selectia naturala isi va spune cuvantul. Noi chiar facem mediere. Personal am trecut de cifra 50 de medieri si am primit deja o solicitare de la revista Medierea - Tehnica si Arta de a aparea pe coperta revistei cu nr. 7 in aprilie anul acesta, solicitare careia i-am dat curs. Am si postat draftul pentru care mi-am dat acordul pe blogul meu. Asta ca sa-i linistesc pe aia care cred si afirma ca sunt mediator doar pe hartie. Partea buna este ca revista are un tiraj de cateva mii de exemplare si va aparea in Romania, in Anglia si USA, din cate mi-au spus cei care m-au contactat.
Nu e numai o realizare profesionala personala ci si a medierii satmarene care iata ca ajunge sa fie cunoscuta nu numai la nivel national. Le multumesc colegilor mediatori satmareni care m-au sustinut si care au stat langa mine in toate demersurile si eforturile pe care le-am depus in primul an de activitate ca medierea sa fie cunoscuta si sa functioneze la Satu Mare. La Satu Mare medierea chiar functioneaza. Si n-o sa ne oprim doar aici.
Tot in aceasta perioada m-am implicat doar pe plan logistic si organizare in aducerea la Satu Mare pentru prima data a formatorului in mediere, Asociatia Ultrasilvam din Cluj Napoca, cursul de formare mediatori desfasurandu-se in perioada 28.02 - 13.03.2011, practic inca se desfasoara dar e pe final.
Am avut cateva discutii cu noii aspiranti la aceasta profesie, majoritatea fiind de formare juridica. S-au aratat foarte incantati, dar le-am spus ca nu e o profesie usoara si trebuie sa se pregateasca bine pentru a reusi. Am speranta ca vor reusi, dar va depinde numai de ei. Dar vor avea si sprijinul meu. Cei care vor dori
Si pe tablou mai avem loc destul.
Viorel Danciu - mediator
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu