E un subiect destul de fierbinte si de actualitate. De ce ? Fiindca majoritatea "asociatiilor" constituite, au un singur scop : sa adune cat mai multi cotizanti dintre mediatori sau cursati, fara sa le ofere nimic in schimb. Nu conteaza ca nu-i pot sau nu stiu sa-i ajute, ci doar sa fie cineva care sa cotizeze. Nici nu mai spun ca unele au taxe de intrarea de parca ai intra in ceva club select.
Da nici asta n-ar fi o problema asa de mare, daca intr-adevar ar face ceva pentru ca medierea sa functioneze. Gaselnita multora a fost ca sa incheie asa zise protocoale cu instantele, incercand astfel sa para ca au un monopol asupra cazurilor in mediere si crezand ca vor primi "calup" cazurile de mediere. In general aceste protocoale s-au semnat acolo unde "asociatiile" au in frunte fosti magistrati inconjurati de cativa avocati cursati in mediere, dar neautorizati, si s-au gandit ei cum vor imparti "feliute" mediatorilor. Am avut ocazia sa citesc acest lucru chiar in statutul unei asa zise asociatii a mediatorilor, in care era prevazut, ca unul dintre directori va fi responsabil cu "imparteala". N-am mai ras demult asa de bine. Tot statutul era despre cum vor face si cum vor imparti sau cum vor lua. Nimic despre cum vor face ca medierea sa functioneze , cum ii vor ajuta pe membri sa faca mediere. Nu mai spun ca din 7 membri fondatori, 5 erau directori. Fiecare au intrat cu 100 lei, dar la membrii noi li se cereau 500 lei.
Asta da afacere !
Acuma si-au dat seama ca nu-i prea pot prosti pe oameni si au mai redus la 200 lei. Da principiul ramane acelasi, nu suma e importanta.
Nu mai zic ca unul din argumentele folosite de presedinta de asociatie (fost magistrat cateva zeci de ani) pentru a atrage membrii noi era, ca dansa stie cum functioneaza sistemul. Serios ? La asta chiar nu m-am gandit. Banuiesc ca se referea la sistemul de justitie.
De fapt, chiar daca eu n-am lucrat in sistem deloc, as putea sa-i spun si eu cum functioneaza sistemul. De fapt, vestea proasta e ca stie deja toata Europa cum functioneaza sistemul de justitie la noi .
Partea cea mai haioasa e ca tocmai cei care au fost obisnuiti sa taie in dreapta sau stanga, provin din sistem si vin acuma sa spuna ca o sa ne invete ei cum sa facem mediere, a la sistem. Multumesc , da eu zic pas.
Nu prea i-am auzit sa faca medieri , dar cum sa incurce lucrurile, cum sa puna piedici celor care chiar fac mediere, cum sa mai bage cate-o stramba, ca sa-i convinga (a se citi ai induce in eroare) pe mediatori sa se inscrie in asociatie, la asta se pricep. Asa au invatat din sistem. Si cum sa faca altceva decat ceea ce au invatat.
Inscrierea sau constituirea intr-o asociatie trebuie sa fie un act de vointa liber consimtita si nu o obligatie. E argumentul pe care il folosesc ca sa-si aduca noi membri cotizanti, ca trebuie. De fapt, nu trebuie deloc.
Stau si ma gandesc, ca daca as fi intrat in asociatia cu pricina , cum ar fi procedat: ar fi luat cota parte din onorarii de la cazurile pe care le imparteau ? Ca de undeva trebuiau sa acopere indemnizatiile "sefilor". Care, si alea, tot ei si le hotarau. Tare nu ?
Ca inginerie financiara nu suna rau. Mai greu e cu punerea in practica. Stiti de ce ?
FIINDCA MEDIEREA E O PROFESIE DE VOCATIE !!! La asta nu s-au gandit cand au facut statutul si ca profesia asta nu e pentru oricine, care s-a gandit gata ma fac mediator si trai nenicule.
Majoritatea din cei care si-au tras o "asociatie" nu au nici un fel de vocatie, si atunci cum sa-i invete si pe membrii lor ? Sa-i invete ce ? A da, am uitat, cum e cu sistemul.
Asociatiile astea pot sa faca conferinte de presa, talkshow-uri, protocoale si alte de astea, de trei ori pe zi si intre mese, ca tot degeaba. Mediere vor face asa 1 -2 pe an, si alea rasuflate. De ce si pentru ce ? Cel putin din astea care sunt acuma si sunt conduse de fosti magistrati, probabil refuzati de barourile de avocati. Nu m-ar ajuta la nimic. Pe mine cel putin. Sunt convins ca sunt intre noi si colegi care ar avea nevoie de putin sprijin ca sa poata incepe si sa capete experienta. Dar nu asa. In nici un caz nu asa. Findca nu vor apuca sa faca nimic, timpul va trece, entuziasmul de inceput se va risipi si s-a terminat.
Nu mai zic de sustinerea morala si de sprijin in a gasi motivatia reala si a depasi greutatile si temerile inceputului. Cine sa faca asta pentru mediatori ? Aceia care n-au facut niciodata acest lucru ? No way.
Cei care au ochi sa vada si urechi sa auda, ii rog sa se uite bine in jurul lor si sa isi foloseasca resursele inclusiv financiare pentru ei insisi si pentru a face mediere, si dupa ce vor sti ce si cum sa faca, abia pe urma, deja in cunostinta de cauza, sa ia hotararea daca adera sau nu la o asociatie. Altfel asociatiile le vor face mai mult rau decat bine. Si nu e nici o gluma in ceea ce spun acuma.
Asociatiile nu fac si nu vor face mediere. Mediatorii sunt cei care trebuie sa faca mediere. Si pot sa faca acest lucru fara sa fie intr-o asociatie. Si ar trebui sa priveasca inspre cei care fac mediere si nu inspre cei care nu le spun decat vorbe goale cand nimic nu au a spune, si mai rau, nu stiu ce sa faca si cum sa faca, dar cotizatii stiu sa ceara. N-as avea nici o problema, cere dar arata si ce dai , arata ce faci pentru mine. De cerut stie sa ceara oricine, dar cand e de dat....
Sigur ca pana la urma e decizia fiecaruia dintre noi. Fiecare face cum vrea. Vorba ceea faci ce vrei, da stii ce faci ? Da nu te costa nimic sa deschizi putin ochii si urechile. Te poate costa daca n-o faci. Inclusiv viitorul in aceasta profesie. Adica sa nu-l mai ai.
Dincolo de toate astea , pot sa va spun, ca daca ai vocatie pentru asa ceva, e cea mai frumoasa profesie pe care si-ar putea-o dori cineva.
Dar ai nevoie de curaj si perseverenta ca sa o practici. Pe bune.
Viorel Danciu - mediator
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu