Probabil unii se vor intreba de ce am ales sa fac aceasta comparatie.De ce versus judecator si nu versus avocat.
Pentru un motiv foarte simplu. In "lantul trofic" mediatorul se afla de fapt la acelasi nivel cu judecatorul si nu cu avocatul asa cum gresit se considera.Si cum gresit ne percep avocatii. Am auzit din gura a cel putin 5 avocati ca ei au de pierdut din cauza mediatorilor. Am ramas surprins de afirmatia directa fara ocolis, fara sa pomeneasca nimic de clientii lor. Deci clientii nu conteaza. Nu vreau sa fiu inteles gresit si nu vreau sa-i bag in aceasta oala pe toti avocatii.
De ce spun ca suntem la acelasi nivel in lantul trofic? Studiind principiile magistratilor am descoperit ca majoritatea sunt comune principiilor dupa care trebuie sa lucreze mediatorii, mai putin acela al confidentialitatii.
In instanta solutia este hotarata si data de catre judecator, in schimb in fata mediatorului solutia este aleasa de partile aflate in litigiu.
Modul de solutionarea litigiilor in instante versus mediere difera prin modul de abordare,durata intinderii in timp,costuri si evolutia ulterioara a litigiilor.
In instante, in urma hotararii date de judecator, majoritatea covarsitoare a litigiilor nu se sting ci continua. ba genereaza si alte conflicte, iar relatia intre parti se distruge iremediabil. La mediator litigiul se stinge odata cu incheierea acordului si relatia dintre parti nu se deterioreaza si nu mai exista premise de alte conflicte viitoare.
In urma hotararii date de judecator una din parti pierde, in timp ce la mediator nici una din parti nu pierde.
In instante, in urma hotararii date de judecator, majoritatea covarsitoare a litigiilor nu se sting ci continua. ba genereaza si alte conflicte, iar relatia intre parti se distruge iremediabil. La mediator litigiul se stinge odata cu incheierea acordului si relatia dintre parti nu se deterioreaza si nu mai exista premise de alte conflicte viitoare.
In urma hotararii date de judecator una din parti pierde, in timp ce la mediator nici una din parti nu pierde.
Judecatorul abordeaza si se concentreaza pe incadrarea juridica a litigiului pe cand mediatorul se concentreaza pe problema partilor.
Diferenta majora intre cele doua abordari consta in eficienta procedurilor si costuri. Astfel ca gasirea incadrarii corecte si a stabilirii solutiei juridice poate sa dureze ani de zile cu costuri enorme.
In mediere partile pot ajunge la o solutie in aproximativ 2 ore cu sprijinul specializat al mediatorului. Si subliniez ca acesta trebuie sa fie specialist sau expert in comunicare. Pot sa afirm fara sa gresesc ca un mediator cu pregatire juridica(avocat, jurist, fost procuror, fost judecator) va avea serioase probleme in a media un litigiu, in a ajuta partile sa ajunga la un acord. Pentru simplul motiv ca mintea lui este invatata si setata pe a face incadrari juridice. Asta va fi o piedica in a se concentra pe problema partilor si automat principiile impartialitatii si neutralitatii nu mai functioneaza. Urmarea: medierea esueaza sau nici nu se mai ajunge la mediere .
De altfel realitatea actuala in mediere pe plan national confirma cele de mai sus. Asta si datorita faptului ca majoritatea celor deveniti mediatori autorizati au pregatire juridica.
In momentul in care ai devenit mediator autorizat,si nu exagerez deloc cand spun asta, trebuie sa uiti ce ai invatat la facultatea de drept,de Codul civil si Codul de procedura civila si alte Coduri. Nu e o gluma.
Si trebuie sa te apuci de alte scoli sau cursuri.
Cea mai buna scoala si practica este daca ai lucrat in vanzari si in special in asigurari, unde trainingurile sunt specializate pe comunicare, negociere, rezolvarea obiectiilor false, tehnici de finalizare, controlul discutiei, coaching.
Chiar daca judecatorii afirma ca sprijina medierea, inca nu o fac decat cu jumatate de gura , data fiind acelorasi setari datorate pregatirii pe care o au. Nu e vina lor, asa i-a pregatit sistemul.
Noi mediatorii suntem o "specie" noua ciudata pe care nu o inteleg cei care au pregatire juridica si asta am constatat inca din timpul cand faceam cursul de mediator. Aveam cativa colegi cursanti care erau juristi de profesie si aveau o mare nedumerire si se tot intrebau cum sa faca acordul in mediere titlu executoriu. Ei priveau acordul tot ca pe o hotarare judecatoreasca, dar data la mediator.
Le-am spus atunci ca nu vor ajunge sa faca nici o mediere daca vad lucrurile doar in acest fel. Si desi n-am dorit, am avut dreptate.
Ar trebui sa se gandeasca la cum se rezolvau litigiile cand nu existau atatea legi si reglementari, ce sa mai vorbim de titluri executorii.
Revenind la eficienta medierii, asta am constatat ca ii sperie pe multi. Pe multi care lucreaza in sistemul de justitie, sau au tangenta cu sistemul ca sa ma exprim elegant. Da nu-i nimic, o sa le treaca.
Noi sa fim sanatosi.
Viorel Danciu - mediator
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu