Unora o sa li se para interesant ca am pus semnul egal intre mediator si manager. "Ce treaba are mediatorul cu managerul ?" se vor intreba unii. Nu e o intamplare si nici greseala. Un mediator este si manager. De ce ? Fiindca el de fapt gestioneaza o afacere. O afacere proprie in care trebuie sa-si asume riscuri, sa aiba viziune, sa stie ce exact ce doreste sa faca, sa stie sa se promoveze, sa stie sa se "vanda", sa stie sa faca analize, sa interpreteze rezultate, sa fac strategii, sa-si dezvolte si sa-si extinda afacerea. Nu e suficient sa fii doar mediator.
Ca sa intelegeti mai bine despre ce vorbesc. am sa va dau exemplul unui meserias, sa spunem tamplarul. Un tamplar priceput stie sa faca o mobila de la A la Z si orice lucruri din lemn, utile pe langa casa omului. Putem spune ca este cel mai priceput tamplar din zona lui. Numai ca degeaba este cel mai priceput si bun meserias daca munca lui nu este promovata si nu stie lumea de el. Cui sa vanda mobila si lucrurile pe care stie sa le faca ?
De asemenea el singur poate sa faca un tip mobila, dar de la un moment dat, daca munca lui devine cunoscuta si apreciata, nu vor mai fi suficiente doar efortul si munca lui. Va trebui sa-si mareasca afacerea. Sa-si aduca ajutoare. Sa mareasca productia si eficienta.
Din punct de vedere al afacerii, nu este nici o diferenta intre mediator si tamplar sau orice alta afacere. Mediatorul, ca om de afaceri, trebuie sa-si asume riscuri si sa priveasca afacerea in ansamblu si sa aiba incredere in fortele lui.
Discutam azi cu o colega mediator, care este autorizata de 2 ani si mi-a spus ca nu are bani sa inchirieze si sa amenajeze un birou, unde sa faca mediere. Aceste costuri initiale trebuie vazute ca o investitie absolut necesara, si care demonstreaza de fapt daca ai viziune si incredere in ceea ce ai inceput sa faci.
Asa este. Nici eu nu am avut tot capitalul necesar. Dar am luat imprumut, si m-am apucat sa fac ceea ce trebuia sa fac. Si rezultatele n-au intarziat sa apara. Acuma nu mai am aceasta problema. Problema cu care ma confrunt acuma este de alta natura. Si anume, sa-mi angajez o asistenta, care sa se ocupe de problemele administrative si hartogarie. Nu e o gluma.
De aceea spun ca mediatorul trebuie sa aiba si calitati de manager. De bun manager.
Ii sfatuiesc pe cei care doresc sa devina mediatori, sa se gandeasca foarte bine, fiindca altfel vor avea doar un curs in plus si niste bani cheltuiti. Daca nu ai spirit antreprenorial, daca nu ai curajul sa risti, daca ai mentalitate de angajat si astepti sa ti se spuna ce ai de facut, mai bine fa altceva. Aceasta profesie nu se potriveste oricui. Si va spun adevarul.
Partea frumoasa si adevarata in mediere este ca selectia e naturala. Partile sunt cele care hotarasc si te valideaza in calitate de mediator si mediator de calitate.
Viorel Danciu - mediator
Stimate coleg,
RăspundețiȘtergereIn ceea ce priveste faptul ca mediatorul, pentru a desfasura o activitate de succes, trebuie sa aiba si calitati manageriale.
Insa, dupa cum si realitatea o dovedeste, se pare nu sunt cazuri prea dese.
Dupa si experienta ne-a demonstat-o, nu toata lumea are calitati manageriale, fapt ce se aplica si mediatorilor. Acest fapt nu inseamna, in mod obligatoriu, insuccesul mediatorului.
Potrivit legii 192/2006, legiuitorul a dat posibilitatea ca si cei mai putin intreprinzatori sa faca mediere fie prin asocierea cu cei care au astfel de abilitati fie ca angajati in diferite birouri de mediere.
Astfel, pot fi mediatori dedicati profesiei, buni in ceea ce fac, dar care lasa activitatile managiariale in sarcina altora mai creativi. Cred ca nu este rau.
Partea dificila este data de faptul ca si cei mai intreprinzatori, pentru a se dezvolta, au nevoie de timp. Prin urmare, ceilalti mai au nevoie de putina rabdare pentru dezvoltarea unor asociatii sau birouri de mediere care sa faca angajari sau colaborari.
Personal, in viitorul apropiat, eu am in vedere acest lucru.