Despre mine

Fotografia mea
str. Horea nr.7, ap. 4, Satu Mare, Romania
Email : danvio02@gmail.com, Vodafone : 0720109345, Orange : 0742700810, www.mediatorsm.blogspot.com ID Skype : mediatordanciu

30.11.2012

Medierea transfrontaliera

Stimati colegi, in perioada 22 - 23.11.2012 am avut onoarea sa fiu invitat la Timisoara, pentru a doua oara, la conferinta pe tema "Promovarea medierii in cauzele transfrontaliere in materie civila", conferinta organizata in cadrul unui program demarat si finantat de catre Ministerul Justitiei din fonduri europene. Programul s-a desfasurat in perioada mai 2011-noiembrie 2012, iar conferinta de la Timisoara a fost faza finala a proiectului, practic a fost evenimentul de inchidere a proiectului, urmand ca finalitatea acestui proiect sa se concretizeze in elaborarea unui Ghid de bune practici in acest domeniu, si care urmeaza sa fie redactat intr-un numar de 50.000 de exemplare si distribuit la nivelul UE.
Proiectul a fost unul amplu, prin care s-au "rulat" 150 de judecatori din mai multe state europene, precum si mediatori romani si straini. Nivelul discutiilor a fost unul de inalta tinuta si profesionalism intre reprezentantii celor doua domenii, respectiv justitie si mediere, scopul fiind unul comun, respectiv de a colabora si a intelege care ar putea fi cele mai bune metode si practici in acest domeniu sensibil, medierea transfrontaliera, si de a elabora un Ghid de bune practici, valabil la nivel european.
Am avut ocazia sa cunosc judecatori si reprezentanti ai justitiei din tari ca Olanda, Belgia, Germania, Ungaria, Bulgaria si bineinteles din Romania, precum si din Asociatia Europeana a judecatorilor care sprijina medierea - GEMME.  Am constatat la toti aceeasi dorinta de a cunoaste si a se implica cu idei si propuneri in a face ca medierea sa functioneze si in acest domeniu, care devine unul demn  de luat in atentie in conditiile in care stim cu totii, Europa a devenit un fel de super stat, in care cetatenii europeni nu mai tin cont de granite, iar relatiile intre acestia tind sa devina din ce in ce mai complexe.
Odata cu multiculturalizarea si aparitia relatiilor intre europenii de diferite cetatenii sau natii, bineineles ca au aparut si primele conflicte si litigii. Numarul litigiilor a crescut proportional cu cresterea numarului si a complexitatii legaturilor  intre cetatenii europeni, astfel ca legislatia statelor fiind diferita in abordarea acelorasi tip de cauze , s-a luat in considerare si posibilitatea ca aceste litigii sa fie abordate din perspectiva medierii. Astfel ca prin Directiva 52/2008 a CE s-a recomandat tuturor statelor sa implementeze medierea, ca procedura alternativa de solutionare a litigiilor. 
Schimbul de experienta intre participanti a fost unul benefic, si am avut ocazia sa aflu particularitatile si viziunea, la nivelul fiecarui stat implicat in proiect, in legatura cu implementarea medierii, in general, si in cazul medierii tranfrontaliere, in particular. Opinia si concluzia tuturor a fost ca mediatorii care se vor implica in acest gen de mediere, trebuie sa fie persoane cu abilitati si cunostinte exceptionale, fiindca si provocarile de care vor avea parte, sunt de aceeasi natura.
Personal, pot sa spun ca in cei 2 ani si jumatate de cand practic aceasta nobila profesie, am avut ocazia sa mediez cateva cauze transfrontaliere, prilej cu care am constatat ca distanta, diferentele culturale, cunostintele de limbi straine si nu in ultimul rand cunstintele tehnice si echipamentul tehnologic de care dispui, sunt elemente si provocari, care pun la grea incercare abilitatile si cunostintele mediatorului. De aceea este nevoie si trebuie ca mediatorul, implicat in mediere transfrontaliera, sa fie o persoana foarte bine pregatita, din toate punctele de vedere.
Acuma , la ceva vreme dupa acest eveniment, cand lucrurile si informatiile s-au asezat putin, pot sa spun ca daca legislatia statelor difera pe diferite domenii, civile sau de familie, si este dificil sa transezi o situatie care sa multumeasca pe toata lumea, in mediere, noi mediatorii putem avea un limbaj comun, cel al comunicarii, si as considera ca orice litigiu in domeniul civil sau de familie, poate fi solutionat pe calea medierii, pentru ca este cea mai buna cale, solutiile astfel obtinute, fiind alese de parti in cunostinta de cauza. Nu spun ca solutiile date de instante nu sunt bune , dar in acelasi timp de multe ori nu numai ca nu rezolva problema , dar genereaza si alte conflicte. N-o sa uit sa mentionez cazurile speciale sau exceptiile, unde legea trebuie sa intervina pentru a stabili un fagas normal pentru toti cei implicati.
Participarea mea la ultimele doua evenimente ale acestui proiect, la Cluj Napoca si la Timisoara, m-a facut sa constat cu o placuta surpriza, ca exista destui judecatori, din cei care au participat la proiect, care privesc cu interes spre mediere si care au inceput sa inteleaga adevaratele implicatii, dimensiuni si impact al medierii in gestionarea litigiilor, si unii dintre ei au recunoscut ca medierea nu este o metoda simpla de gestionare a litigiilor si de multe ori este mai dificila, si ca necesita abilitati si cunostinte care depasesc ceea ce se credea la modul simplu despre mediere. Au inteles ca notiunile si procedeele cu care operam nu sunt simple si pentru a putea exercita aceasta profesie, este nevoie de vocatie, abilitati si cunostinte care depasesc orizontul juridic.
Asemenea proiecte sunt binevenite si m-a bucurat foarte mult faptul ca in  Minsiterul Justitiei diin Romania sunt destule persoane care inteleg, se implica si sprijina medierea, promovand acest gen de proiecte si programe, lucru care va fi in beneficiul cetatenilor romani si nu numai.

Viorel Danciu - mediator
Presedintele Mediatorilor Ardeleni


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu