Despre mine

Fotografia mea
str. Horea nr.7, ap. 4, Satu Mare, Romania
Email : danvio02@gmail.com, Vodafone : 0720109345, Orange : 0742700810, www.mediatorsm.blogspot.com ID Skype : mediatordanciu

06.12.2010

A fi sau a nu fi...mediator

E o problema pentru multi din cei care s-au autorizat, pentru cei care s-au cursat dar nu s-au autorizat, precum si pentru cei care se gandesc daca sa faca cursul de mediator si de ce l-ar face.
Sunt intrebat de multe persoane daca se merita sa fii mediator. Le raspund asa : Depinde ce intelegi prin a se merita.
In majoritatea cazurilor, asa cum am mai spus-o, motivatia celor care au ales sa fie mediatori s-ar putea sa nu fie cea mai corecta din punct de vedere strict profesional. De altfel, cifra celor care sunt mediatori autorizati sare de 2000. In comparatie, cifra celor care efectiv doar mediaza nu stiu daca trece de 10. Asta la nivel national. Daca cineva ma poate contrazice, chiar il rog sa o faca. Chiar m-as bucura.
La Conferinta Nationala a mediatorilor n-am mai auzit pe cineva care sa se ocupe doar cu medierea. Si asta e o mare problema.
La intrebarea daca se merita sa fii mediator, as putea sa spun ca da se merita, dar nu numai in sensul in care se gandesc cei mai multi. Adica de fapt intrebarea reformulata ar suna cam asa : cam cat se castiga din mediere ? Raspunsul este: cat doresti ! Si asta e direct proportional cu cat esti dispus sa faci pentru mediere.
Dar pentru asta trebuie facute cateva sacrificii si sa te concentrezi doar pe a face mediere. Cei care nu sunt dispusi sa renunte la actualele joburi si se gandesc ca vor face mediere dupa programul de la primul job. se insala. Rau de tot. Daca unii se gandesc ca medierea va fi al doilea job ar trebui sa renunte la aceasta idee, fiindca nu va functiona. Si le-as sugera o alta. Cum ar fi, daca s-ar gandi, ca medierea sa fie si primul si al doilea job...
Ei, asa sunt sanse de reusita. Altfel nu.
Daca motivatia principala este doar aceea de a face bani, de asemenea ar trebui sa se mai gandeasca o data. Sigur, este o activitate remunerata, dar motivatia financiara ar trebui sa fie abia pe locul 4.
Pe primele 3 locuri ar trebui sa fie 1. placerea de media, 2. libertatea de miscare si 3. posibilitatea de face noi cunostinte. Sau ma rog, in orice ordine doriti, dar astea ar trebui sa fie pe primele 3 locuri.
Si pentru asta trebuie sa ai si har. Altfel va fi foarte greu. Si nu e o gluma.
Spuneam la conferinta ca fiecare mediator, sau in curs de devenire, trebuie sa-si raspunda sincer la intrebarea : de ce am ales sau de ce vreau sa fiu mediator ? De raspuns depinde ce veti fi cu adevarat.
Pot sa va spun fara sa gresesc, si fara sa doresc sa va descurajez, ca 80% din mediere va fi facuta de 20% dintre mediatori. Asta e regula in vanzari. Medierea este de fapt o vanzare, in care mediatorul isi "vinde" cunostintele si abilitatile lui, iar partile sunt cele care decid daca o cumpara sau nu. Deci aviz celor care nu au avut de-a face, nu le place sau nu inteleg domeniul  vanzarilor. Nu le va fi foarte usor. Dar nu e imposibil. Iar dintre acesti 20%, din topul mediatorilor, 5% vor castiga foarte bine. 
Nu trebuie pornit e la ideea preconceputa ca doar juristii sau avocatii vor putea face mediere. Nu e deloc asa. Cei mai multi dintre mediatorii autorizati sunt cu studii juridice si vedeti unde suntem. Mediatorii de top nu vor fi neaparat cu studii juridice. Lista este deschisa pentru oricine.
Restul de 20% din mediere o vor face 80% dintre ceilalti mediatori. 
Deci problema e simpla : depinde in care dintre procente vrei sa te afli. Daca te multumesti sa fii in cei 80% atunci poti sa-ti pastrezi actualul loc de munca si sa strecori cand poti cate o mediere. 
Daca vrei sa fii in cei 20 %, atunci fa bine si lasa ce faci acuma si apucate serios de treaba.
Daca vrei sa fii in cei 5% atunci mananci, respiri, traiesti si visezi doar mediere.
Cam asta ar fi reteta.
(Si v-o spun pentru ca eu am fost in top 5% intr-o multinationala care a avut cea mai mare cota de piata vreodata in Romania, va las pe voi sa ghiciti care. Si cred ca sunt si in ce fac acum.)

Nu mai vorbesc de spiritul antreprenorial, ingredient absolut necesar in aceasta profesie. Mintea. principalul instrument de lucru, trebuie sa fie invatata sa fie in permanenta miscare, in cautare de solutii si strategii.
Ce poate fi mai frumos ? Parerea mea e ca nu cred ca exista o profesie mai interesanta si mai frumoasa decat a noastra. Pe pariu...

Deci, in final, intrebare catre mediatori : Stimate coleg, tu unde vrei sa fii ?

Viorel Danciu - mediator

5 comentarii:

  1. As dori sa va intreb, ce trebuie sa faci sa ajungi mediator? Ce pregatiri trebuie sa ai? Si nu ma refer doar la studii. Ce calitati trebuie sa ai pentru a putea face "fata" in rolul de mediator?

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai in primul rand trebuie sa verifici daca indeplinesti conditiile minime impuse de legea 192/2006 cu copletarile ulterioare. Trebuie sa ai studii superioare finalizate, nu conteaza in ce specialitate, dar as sugera ca cele in drept nu prea te ajuta, in mediere, fiindca aceasta profesie este diferita si ca mediator faci cu totul altceva. Ca si calitati ar trebui sa enumar: abilitati f bune de comunicare, rabdare perseverenta, autodidact, flexibil in gandire, proactiv, bun negociator si sa fii o persoana care nu se da batuta usor. Ar fi ideal sa ai experienta in lucrul cu oamenii sau sa fi lucrat la o companie in vanzari, experienta care trebuie sa fie minim intre 5 si 10 ani, ca sa poti incepe bine de la inceput. In mare cam astea ar fi. Apoi trebuie sa faci un curs cu un formator acreditat, care de regula dureaza 2 saptamani si apoi sa te autorizezi la Consiliul de Mediere, Pe site-ul acestuia gasiti formularele necesare pentru asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua. Am o singura intrebare pentru dumneavoastra? Cum va gasiti clientii? Stati la birou si ii asteptati, mergeti prin judecatorii, tribunale, etc....?Cum procedati? Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am scris o carte in acest sens... Cum sa ai succes ca mediator sau Manualul mediatorului de succes....in el am descris ce metode folosesc pentru a avea "clienti" si, bineinteles, medieri... se poate comanda pe adresa mea de email. Succes.

    RăspundețiȘtergere