Sigur ca medierea este la inceput in Romania, iar Uniunea Europeana a considerat, si a luat decizia, ca este mai mult decat necesar ca medierea sa fie introdusa si institutionalizata in Romania, dupa ce a radiografiat si diagnosticat sistemul de justitie romanesc. Sistem asupra caruia nu cred ca mai este necesar sa mai fac comentarii.
Dar am ales sa ma fac mediator, desi puteam sa ma fac avocat. Dar n-am facut-o.
O buna cunostinta m-a intrebat odata "de ce nu te faci avocat ?", si i-am raspuns: fiindca nu vreau. Eu vreau sa ajung in Rai. Si a ras, dar nu m-a contrazis.
Cum spuneam medierea e la inceput , dar cred ca va face pasi repezi, mult mai repezi decat se asteapta unii.
Este o profesie frumoasa, dar grea. In perioada chiar de inceput, cand abia deschisesem biroul de mediator, si faceam loby, un domn primar a facut aprecierea ca am ales o meserie grea. I-am raspuns, in gluma bineinteles, ca n-am avut ce face daca pe alea usoare le-au luat altii inaintea mea. Am luat si eu cea mai ramas.
Sigur ca munca noastra este de pionierat, o munca in care trebuie sa schimbam mentalitatea ca nu totul este concurenta si oamenii chiar pot sa hotarasca ei, ajutati, sa-si rezolve problemele intr-un mod simplu, rapid, eficient si ceea ce este cel mai important, relatiile intre oameni sa nu se distruga. Astfel sunt convins ca am avea o societate mai buna.
Societatea actuala ne invata ca totul este concurenta, ca totul trebuie castigat, ca doar locul intai este cel mai important, ca restul nu conteaza . Aceasta optica ne-a adus de fapt in pragul colapsului, atat ca societate cat si ca indivizi. Nu mai stim si am uitat sa fim oameni. Am uitat sa fim atenti la cel de langa noi, am uitat sa ne uitam la noi, am uitat sa ne ascultam unii pe altii. Ne auzim dar nu ne ascultam. Nu mai avem timp si rabdare pentru asa ceva. Viata a capatat o viteza halucinanta. Cele 24 de ore ale zilei nu mai ajung, De ce toate astea?
Din cauza noastra. Nu putem da vina pe nimeni. Suntem singurii vinovati. Si se pare ca acum ne vine factura cea mare. Si nu avem cu ce s-o platim...
Sistemul de justitie, din pacate nu a ajutat deloc, ba din contra nu a facut decat sa acutizeze problemele, impartind oamenii in doua : invingatori si invinsi. A rezolvat asta problemele ? Nu, deloc. Doar a inmultit numarul de conflicte. Cee a ce pana la urma a convenit sistemului, doar din asta traieste.
Medierea vine si le spune oamenilor: de ce lasati pe altii sa hotarasca in numele vostru, nu stiti ca puteti sa o faceti chiar voi ? Nu stiti ca voi puteti decide cea mai buna solutie in ceea ce va priveste, fiindca stiti cel mai bine despre ce e vorba ? Si chiar puteti face asta intr-un timp foarte scurt, in loc sa stati ani de zile prin instante , rezultatul sa fie incert si sa nu va mai puteti privi in ochi dupa aceia. De ce credeti ca altcineva stie mai bine decat voi cum sa va rezolvati problema, si de ce credeti ca trebuie sa invinga unul dintre voi ?
Deocamdata luptam cu mentalitatea de invingator , pentru ca de 20 de ani ni se spune asta si asta nu prea mai functioneaza. Asa ca trebuie sa vedem ce putem schimba. In primul rand modul de abordare a conflictelor, facandu-i pe oameni sa inteleaga, ca mentalitatea de invingator nu-ti aduce neaparat si victoria, ci multe alte probleme.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu